Erişilebilirlik

Afganistan'a Yeni Savaş Stratejisi


Amerika Genelkurmay Başkanı, Afgan-Pakistan sınırının her iki yakasını da kapsayan yeni bir savaş stratejisi üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

Oramiral Mike Mullen, yeni stratejinin Doğu Afganistan ve Pakistan’ın aşiretler bölgesindeki ortak direnişle mücadele edeceğini savundu. Mullen bu açıklamayı, dün Kongre’nin özel oturumda yaptı.

Mike Mullen, Afganistan’da, yasaların hakimiyetini sağlamak ve ekonomik kalkınma için uluslar arası yardıma ihtiyacı olduğuna da işaret etti. Bu arada, aynı oturumda konuşan Amerika Savunma Bakanı Robert Gates, Irak’ta güvenlik durumunun düzelmesi nedeniyle birliklerin Afganistan’a kaydırılacağını söyledi. Gates, Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Komisyonu’nda yaptığı açıklamada, Irak’ta durumun hala hassas olduğu ve elde edilen kazanımların kaybedilebileceği uyarısında bulundu.

Başkan Bush, önceki gün Afganistan’a daha fazla asker gönderileceğini, Irak’tan da 8 bin askerin çekileceğini açıklamıştı. Savunma Bakanı Gates, asker azaltma kararına rağmen Amerika’nın Irak’taki rolünün uzun yıllar devam edeceğini kaydetti.

Afganistan’daki durumun Irak’tan daha karışık olduğunu belirten Robert Gates, bu ülkede Taleban, El Kaide ve uyuşturucu kaçakçıları gibi birden fazla düşmanla mücadele edildiğini sözlerine ekledi.

XS
SM
MD
LG