Erişilebilirlik

10 Eylül Amerikan Basınından Özetler


New York TimesBaşkan Bush’un Irak’tan 8 bin asker çekme kararının seçim öncesinde Irak savaşını tartışma konusu olmaktan çıkarmaya yönelik bir hamle olarak yorumluyor. Gazete, Afganistan’da da savaşın kaybedilmek üzere olduğu öne sürüyor:

"Demokrat aday Obama, Irak’taki Amerikan askerlerininhızla çekilmesi ve Afganistan’daki savaşa ağırlık verilmesi konusunda makul bir plan sundu. Cumhuriyetçi aday McCain, şaşırtıcı bir sessizliğin ardından nihayet Afganistan’da daha fazla askere ihtiyaç olduğunu kabul etti. Ancak McCain bu askerlerin nereden geleceği konusuna girmedi. Başkan Bush’un Irak savaşı, Amerikan güçlerini öyle bir noktaya getirdi ki, yapılacak şey çok açık; Irak’tan ciddi ölçüde asker çekmeye gidilmediği sürece, Afganistan’daki savaşı kazanmaya yetecek kadar asker bulmak mümkün değil."

Boston Globe İran’ı denizden kuşatmayı öngören tasarıyı eleştiren bir makaleye yer veriyor. Makalede, siyasetçilerin İran’a karşı düşmanlığı körüklemek yerine, dostluk ekseni kurulması gerektiği belirtiliyor:

"Düşmana karşı aklın yerine propagandayı öne çıkartmak, kolaycı bir yaklaşımdır. Ancak eğer Amerika; İngiltere, Almanya, Japonya, Nikaragua ve Vietnam gibi eski düşmanlarıyla barış yapabiliyorsa, İran’la da barış görüşmeleri yapabilmelidir. İran ve Amerikan yönetimleri arasındaki diplomatik görüşmeler sürdürülmelidir. İran’la Amerika arasında bir savaş çıkması kaçınılmaz değildir."

USA Today seçim kampanyasında hem Obama hem de McCain’in Kongre üyelerinin federal bütçeden kendi seçim bölgelerine kaynak aktarmasına karşı çıktığını hatırlatıyor. Ancak gazete, bunun bütçe açığını kapatma noktasında etkili olmayacağını da ekliyor:

"Üç trilyon dolarlık federal bütçede, Kongre üyelerinin kendi bölgelerine harcadıkları para, devede kulak kalır. Bütçenin büyük bir kısmı, bu tür harcamalara değil, sağlık, emeklilik ve savunma harcamalarına gidiyor. Kongre üyelerinin kendi bölgelerine harcanan para ise yılda 18 milyar dolar olarak tahmin ediliyor. Gelecek yılın bütçe açığının ise 438 milyar doları bulacağı öngörülüyor. Bu nedenle adayların esas olarak bütçe açığının kalan kısmına ilişkin bir plan sunmaları gerekiyor. Ancak ne McCain ne de Obama böyle bir plan sunmuş durumda."

Washington Post Meksika’da güvenlik güçleriyle uyuşturucu çeteleri arasında çıkan çatışmalarda, Afganistan savaşındaki kadar insan öldüğüne dikkat çekiyor. Gazete, Meksika’da devam eden bu savaşın, Amerika’yı da yakından ilgilendirdiğini vurguluyor:

"Amerika açısından liberal ve dost Calderon yönetiminin başarılı olması, Meksika’da demokrasinin sürmesi açısından büyük önem taşıyor. Üstelik sadece komşu bir ülkenin istikrarı değil, Amerika’nın kaçak göçü denetleyebilmesi de söz konusu. Kongrenin Meksika’ya yapılacak 400 milyon dolarlık yardımı onaylaması olumlu bir adım. Ancak yeni yönetim, Meksika güvenli güçlerinin eğitimi konusunda adımlar atmalıdır. Sınırdan silah kaçakçılığını engelleyecek önlemler alınmalıdır. Amerika açısından Meksika’daki savaş, Afganistan’daki kadar önemlidir ve her iki savaşta da Amerika’nın daha etkin olması gerekiyor."

XS
SM
MD
LG