Erişilebilirlik

Ukrayna AB'yle Ortak Olacak


Gürcistan krizinin ardından Rusya’nın yeni hedefi olmasından kaygılanılan Ukrayna, Avrupa Birliği şemsiyesi altına alınıyor. Avrupa Birliği dönem başkanı Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile Paris’te bir araya gelen Ukrayna Cumhurbaşkanı Victor Yuşenko, ülkesinin Avrupa Birliği ile ortaklık anlaşması imzalaması konusunda uzlaştı. Sarkozy, ortaklık anlaşmasının 2009 yılında imzalanmasını öngördüklerini belirterek bunun üyelik anlamına gelmediğini ancak hiçbir olasılığın da önünü kapatmadıklarını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Dimtri Medvedev ve Gürcistan Devlet Başkanı Mikheil Saakaşvili ile görüşen AB Dönem Başkanı ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ayağının tozuyla, Rusya’nın tehdidi altındaki ikinci Doğu Avrupa ülkesi Ukrayna için Elysee Sarayı’nda mini bir zirve düzenledi. Elysee’de Ukrayna Devlet Başkanı Victor Yuşenko ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile bir araya gelen Sarkozy, mini zirvenin ardından 2009 yılında Ukrayna ile AB arasında ‘ortaklık anlaşması’ imzalayacaklarını duyurdu. Sarkozy, anlaşmanın ‘ortaklık’ anlaşması olduğuna dikkat çekti ve tam üyelik konusunda netbir perspektif ortaya koyamayacaklarını bildirdi. Sarkozy ‘bunun ne anlama glediği’ yönündeki bir soruya “Bu bir üyelik değil ortaklık anlaşmasıdır. Ama bu diğer pistlerin kapatıldığı anlamına da gelmez” yanıtını verdi.

Ukrayna ile vizesiz serbest dolaşım anlaşmasını hemen imzalamaya hazır olduklarını belirten Sarkozy, enerji konusunda da çok yönlü işbirliğine gitmeyi kararlaştırdıklarını açıkladı. Sarkozy, toplantıda Rusya ve Gürcistan krizinin de ele alındığını kaydetti. Toplantıda Rusya ve Gürcistan krizinin de ele alındığını anlatan Sarkozy, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün tartışılmayacağı konusunun da altını çizdi. Ukrayna Devlet Başkanı Yuşenko ise, Birliğin bugüne kadar ortaklık anlaşması imzaladığıı 15 ülkeyi tam üye yaptığına dikkat çekerek umutlu olduklarını söyledi.

Barosso ise soğuk savaş tartışmalarına gönderme yaparak ilginç bir çağrıda bulundu. Artık Soğuk savaş döneminin kapandığının altını çizen Barroso “Artık soğuk savaş istemiyoruz, soğuk kanlı olunmasını istiyoruz” dedi.

AB ile Ukrayra’nın ortaklık anlaşması kararını Amerika’nın Sesi’ne değerlendiren, Avrupa Konseyi Dış ilişkiler bölümünde Rusya ve Doğu Avrupa ülkeleri uzmanı Andrew Wilson anlaşmanın Ukrayna’nın beklediği oranda olmasa da çok önemli bir gelişme olduğunu dile getiriyor. Ukrayna’nın bunun çok çok üzerinde bir anlaşma, yani tam üyelik beklediğine işaret eden Wilson, 4 yıl önce hatta 3 ay öncesine bakıldığında, gelinen noktanın çok önemli olduğunu söylüyor. Wilson, bu tür zirvelerde beklenti sınırının yüksek olduğunu, Ukrayna’nın da yüksek beklenti içine girdiğini ancak pratikte kazanımlarının da oldukça yüksek olduğunu kaydediyor. Özetle AB, kendisi için enreji açısından stratejik öneme sahip Ukrayna’ya kapıları tam olarak açmasa da önemli ölçüde araladı. Aynı zamanda Ukrayna’ya müdahale edebileceğinden söz edilen Rusya’ya da önemli bir mesaj gönderdi.

XS
SM
MD
LG