Erişilebilirlik

Türkiye: 2 - Ermenistan: 0


Türkiye ile Ermenistan Milli Futbol takımları arasındaki 2010 Dünya Kupası eleme grubu karşılaşmasını izlemek için Erivan'a giden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'la görüştü.

Gül - Sarkisyan: 'Bir Başlangıç'

Yaklaşık bir saat süren görüşmeden sonra gazetecilere açıklama yapan Cumhurbaşkanı Gül, Erivan'da bulunmaktan memnuniyet duyduğunu belirtti ve bu fırsatı iyi değerlendirdiklerini söyledi. Gül, görüşmelerinde Kafkaslardaki durumu ele aldıklarını, bölgede huzur, istikrar ve barışın sağlanması için görüş alışverişinde bulunduklarını kaydetti.

Türkiye ve Ermenistan arasındaki sorunların giderilmesi için olumlu bir hava oluşturulması konusunda tarafların kararlı olduğunu ifade eden Gül, "Ümit ederim ki bu ziyaret, iki ülke arasındaki problemlerin çözümünde yeni bir başlangıç olur" diye konuştu.

Gül, Türkiye'nin önerdiği 'Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu'na Ermenistan'ın da destek verdiğini belirtti.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan da “Ben bunu iyi bir başlangıç olarak değerlendiriyorum” dedi. Sarkisyan şöyle konuştu: “Bu sorunları biz çözeceğiz ve gelecek nesillere bırakmayacağız. Sayın Cumhurbaşkanı Gül’de istikrar ve iş birliği arzusu görmekten memnunum.”

Gül, Sarkisyan'ı İstanbul'da yapılacak maça da davet etti.

Ermeni Diyasporası Rahatsız

Amerika'daki Ermeni örgütleri Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Erivan ziyaretinden rahatsız. Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA), geçtiğimiz günlerde Amerikalı Kongre üyelerine bir mektup göndererek Gül'ün ziyaretiyle ilgili olarak "kaygılarını" ifade etti.

ANCA, Cumhurbaşkanı Gül'ün Erivan'daki soykırım anıtına gitmesini istedi. Amerika Ermeni Ulusal Komitesi, Gül'ün ziyaretini 'imaj düzeltme' girişimi olarak niteledi ve küçümsedi, ilişkilerin düzelmemesinden Türkiye'nin sorumlu olduğunu öne sürdü.

ANCA, Türkiye'nin Ermeni 'soykırımını' tanımasını, Ermenistan'a uyguladığı yaptırımı kaldırmasını, Azerbaycan'a askeri yardımı kesmesini ve Türkiye’deki Ermeni toplumuna uygulandığı öne sürülen kısıtlamaların kaldırılmasını istedi.

Türkiye ve Ermenistan arasındaki herhangi bir yakınlaşmanın, Türkiye aleyhtarı bir tutum sergileyen Ermeni diyasporasının konumunu zayıflatacağı düşünülüyor.

Gül ve Sarkisyan Maçı Birlikte İzledi; Türkiye Kazandı, 2-0

Gül ve Sarkisyan, Türkiye - Ermenistan Milli Futbol takımları arasındaki 2010 Dünya Kupası eleme grubu maçını birlikte izlediler.

Maçta Türkiye Ermenistan'ı 2 - 0 mağlup etti. Milli takım, ikinci yarıda Tuncay Şanlı ve Semih Şentürk'ün attığı gollerle Erivan'da üç puanın sahibi oldu. Türkiye ile Ermenistan milli takımları ilk kez karşılaştı.

Maç, Ermenistan'ın en büyük stadı, 52 bin seyirci kapasiteli Hrazdan Stadyumu'nda yapıldı, ancak maçı sadece 15 bin kişinin izlediği bildiriliyor.

Erivan'da Olağanüstü Güvenlik Önlemleri

Gül'ün ziyareti nedeniyle Erivan'da olağanüstü güvenlik önlemleri alındı.

Gül'ün konvoyunun güzergahında ve Cumhurbaşkanlığı sarayının önünde bazı Ermeni vatandaşları protesto gösterisinde bulundu.

XS
SM
MD
LG