Erişilebilirlik

AB Liderleri Gürcistan Krizini Görüşüyor


Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları, Gürcistan’da çatışmaları kimin başlattığı konusunda uluslararası soruşturma açılmasını istedi.

Fransa’nın Avignon kentinde düzenlenen toplantıda İngiltere, Fransa ve Almanya Dışişleri Bakanları soruşturmayı desteklediklerini bildirdi. Toplantıda Gürcistan’a gözlemci gönderilmesi konusu da ele alındı.

Öteyandan Amerika Dışişileri Bakanı Condoleeza Rice, Rusya’ya Gürcistan’da varılan ateşkes anlaşmasına uymamakla kendisini dünyadan giderek tecrit ettiği uyarısında bulundu.

Rice, Lizbon’da yaptığı açıklamada Rusya, Gürcistan’a tavrını değiştirmedikçe bu durumun değişmeyeceğini belirtti.

Ukrayna’da bulunan Başkan Yardımcısı Dick Cheney ise Rusya’nın eylemlerinin, uluslararası bir ortak olarak niyetleri ve güvenilirliği konusunda kuşku yarattığını söyledi. Ukrayna, Cheney’in müttefiklerine destek için çıktığı gezinin son durağı oldu.Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları Fransa’nın Avignon kentinde Gürcistan krizini görüşmek üzere bir araya geldiler. İki gün sürecek toplantıda, Gürcistan krizinin sorumlusunun bulunması için uluslararası bir soruşturma açılması fikri şimdiden ağırlık kazandı. Dışişleri Bakanları ayrıca ateşkes sürecinin izlenmesi için Gürcistan’a gözlemci gönderilmesi konusunu netleştirecek.

Avrupa Dışişleri Bakanları, Gürcistan krizini görüşmek üzere Fransa’nın güneyindeki Avignon kentinde bir araya geldiler. Gürcistan’daki ateşkes sürecini izlemekamacıyla bölgeye gönderilecek gözlemcçileri belirlemek üzere toplanan Birlik Dışişleri Bakanları arasında krizin sorumlusunun bulunması için uluslararası bir soruşturma açılmasını fikri de ağırlık kazandı. Toplantı sırasında açıklamada bulunan Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, “Askeri bir çatışmaya kadar uzanan krizin sorumlusunun bilinmesi önemli etki yaratacaktır” derken, her iki tarafı da Bierleşmiş Milletler ya da Avrupa Güvenlikk ve İşbirliği Örgütü bünyesinde yapılacak bağımsız bir soruşturmaya açık olmaları çağrısında bulundu.

İtalyan Dışişleri Bakanı Franco Frattini ise Gürcistan ve Rusya ile bu konuyu görüştüğünü ve her iki ülkenin de soruşturma fikrine karşı olmadıklarını açıkladıklarını kaydetti. İngiliz Dışişleri Bakanı David Miliband ise ‘İngiltere’nin her zaman, iki tarafın da insan hakları ihlallerini soruşturacak bağımsız bir araştırmanın yapılmasından yana olduklarını’ söyledi. Avusturya ve Lüksemburg Dışişleri Bakanları da soruşturma önerisine olumlu baktıklarını bildirdiler. Önce öneriye sıcak yaklaşmayan Finlandiya da Birlik içinde hakim olan görüye katılacağını kayedtti. Flandiya Dışişleri Bakanı Alexander Stubb, ‘bir ülkenin sorumlu olarak parmakla gösterilmesinden yana olmadıklarını ancak Avrupalı partnerleri destekliyorsa, kendilerinin de öneriyi destekleyeceklerini” duyurdu.

Avignon toplantısından yansıyan bilgilere göre, Avrupa Birliği, Fransa’n arabuluculuğunda imzalanan ateşkesin uma sürecini denetlemek için 200 kadar gözlemcinin bölgeye gönderilimsini kararlaştırmayı planlıyor.

Amerika’nın Sesi’ne demeç veren Gürcistan krizi, Rusya ve Avrupa Birliği ilişkilerini değerlendiren Londra Avrupa Reform Merkezi Rusya uzmanlarından Bobo Lo, Fransa’nın Rusya ile Gürcistan arasında arabuluculuk yaparak aldığı inisiyatifin başta başarı olarak değerlendirilmesine rağmen, kısa sürede başarısızlığa dönüştüğünü söyledi.

Sarkozy’nin şahsının ve Fransa’nın reklamını yapma ve dünya diplomisisinde merkeze oturma çabalarının ters teptiğini kaydeden Bobo Lo, ateşkes anlaşmasının son derece büyük boşluk ve çelişkilerle dolu olduğunu, sonuçta Sarkozy ve Fransa’nın diplomatik olarak ciddi bir rahatsızlık yarattığını söyledi.

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları tiyatro festivaliyle ünlü Avignon kentinde 2 gün sürecek toplantılarda, Gürcistan krizinin yanısıra Ukrayna ile yapılacak zirve toplantısının detaylarını da görüşecekler.




İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG