Erişilebilirlik

4 Eylül Amerikan Basınından Özetler


New York Times Amerika’nın Gürcistan’a bir milyar dolarlık yardım yapma kararını Rusya’ya verilmiş anlamlı bir mesaj olarak tanımlıyor. Gazete, yaşanan kriz nedeniyle Ağustos başından bu yana Rusya’dan 7 milyar dolarlık sermaye kaçışı olduğunu da vurguluyor.

Rusya’nın petrol ve doğalgazdan kaynaklanan büyük bir geliri, nükleer silahları ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde veto yetkisi var. Ama aynı zamanda, yeterli ölçüde kalkınmasını sağlayamamış, yolsuzluğun kol gezdiği bir ülke olarak kaybedecek çok şeyi de var. Rus halkının büyük bir kısmı Kremlin’in saldırgan tavrından dolayı bir zafer sevinci yaşasa da, Rusya’nın dünyadan tecrit edildiği o eski günlere dönmek isteyenlerin sayısının fazla olmadığını düşünüyoruz. Batının elinde bazı imkanlar var. Bu imkanlar kararlı ve dikkatli bir biçimde kullanılmalı.

Christian Science Monitor Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’in açıkladığı dış politika ilkelerinin Soğuk Savaş döneminden çok 19. yüzyıla ait olduğunu savunuyor. 21. yüzyılın küreselleşme çağı olduğunu hatırlatan gazete, Rusya’nın bu tavrıyla kendini tecrit ettiğini yazıyor.

Rusya, Çin ve diğer Orta Asya ülkelerinin geçen hafta yaptığı zirveye katılanların hiçbiri Moskova’nın Gürcistan’daki eylemlerine destek vermedi ve hiçbiri Güney Osetya ile Abhazya’nın bağımsızlığını tanımadı. Avrupa Birliği, Rusya’ya yaptırım konusunda anlaşamasa da Moskova’yı kınadı, ortaklık görüşmelerini erteledi ve Gürcistan’a yardım gönderdi. Rusya’daki varlıklı kesimler yaşananların yatırımlara olumsuz etkisini gördükçe siyasi liderlikten uzaklaşmaya başlıyor. Bu da dışlanmışlığın etkilerinin ortaya çıkmaya başladığını gösteriyor. Medvedev’in açıkladığı dış politika ilkeleri sanki iki ayrı ülkeyi birden yönettiği izlenimi veriyor. Birbiriyle çelişen bu ilkelerle Medvedev’in işi çok zor.

USA Today Amerika’nın Gustav Kasırgası ve Cumhuriyetçi Parti Kurultayı ile meşgul olduğu bir sırada, Irak’ın Anbar bölgesinde denetimin Irak hükümetine devredildiğini hatırlatıyor. Gazete, iktidardaki Şiileri, bu fırsattan yararlanarak Sünnilerden intikam almaya çalışmaması için uyarıyor.

Amerika, arkasında, Irak’taki bütün grupların temsil edildiği ve aralarındaki sorunları barışçıl biçimde çözdüğü bir yönetim bırakmayı hedefliyor. Elbette ki Şiiler, Sünni liderleri tutuklarken bu hedefe ulaşmak mümkün olmaz. Hükümet ayrıca yerel seçimler konusunda da ayak sürüyor. Oysa, yerel seçimler Sünnilere Irak’ın geleceğinde daha fazla söz sahibi olma imkanı tanıyacak bir siyasi güç kazandıracaktır. Siyasi baskılar, Irak’taki Amerikan askerlerini zamanından önce geri çekilmeye zorlayabilir. Şimdi asıl mesele, böyle bir gelişme yaşanmadan önce, Amerika’nın Iraklılara baskı yaparak, elde edilen kazanımları pekiştirmeyi sağlayıp sağlayamayacağıdır.

Washington Post Cumhuriyetçi Parti başkan yardımcısı adayı Sarah Palin’in Kurultayda yaptığı konuşmayı etkileyici ancak yetersiz buluyor. Gazete, Palin’in ülkenin temel meselelerine ilişkin tutumunu yeterince aydınlatamadığını ileri sürüyor.

Palin’in başkan yardımcılığına hazır olup olmadığını sorgulamak, onun zekasını veya becerisini sorgulamak, cinsiyet ayrımcılığı veya ukalalık yapmak değildir. Palin, yaptığı konuşmada “eğer bir aday Washington’daki seçkinlerden biri değilse, sırf bu nedenle bazı medya kuruluşları onu yetersiz olarak gösterebilir” dedi. Bu, alkış getirecek bir ifade. Ama Palin’in özgeçmişi gerçekten de ulusal düzeyde liderlik yapmak isteyen birisi için çok yetersiz. Palin’in Amerikalıları McCain’in doğru bir karar verdiğine ikna etmesi için daha fazla çaba harcaması gerekiyor.

XS
SM
MD
LG