Erişilebilirlik

Kıbrıs Görüşmeleri Başladı



Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Rum Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofias adanın bölünmüşlüğüne son vermeyi amaçlayan resmi görüşmeler için bugün Lefkoşa’da bir araya geldi.

Görüşme iki saat sürerken, BM yetkilileri iki liderin 11 Eylül’de yeniden biraya geleceklerini açıkladı.

Bugünkü görüşmeye BM özel temsilcisi Alexander Downer de katıldı.

Talat ve Hristofyas arasında iki saat süren görüşmeden sonra BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Alexander Downer, karşılıklı güven ve adayı yeniden birleştirecek görüşmeler için sağlam bir temel oluşturmada önemli ilerleme sağlandığını söyledi.


Göreve iki ay önce gelen Downer, bu görüşmelerin sonucunun kritik önem taşıdığını belirtirken şöyle konuştu:

"Geçtiğimiz aylarda zor anlar yaşadık. Ama Kıbrıs sorunu çözülemez değildir. Görüşmeler başarılı sonuç verebilir ve vermelidir de."

İki liderin görüşmelerde, mülkiyet hakları, mülteciler ve adadaki 40 bin kişilik Türk askeri varlığının geleceği dahil, bir çok duyarlı konuya el atmaları gerekiyor.

Mart ayından beri taraflar arasında, özellikle Lefkoşa’daki lokmacı kapısının açılması gibi bazı güven arttırıcı önlemler alındı.

1978-1983 yılları arasında Kıbrıs Rum dışişleri bakanı olarak görev yapan Nicos Rolandis, yeni sürecin cesaret verici olduğunu, ancak görüşmelerin sonuç vereceği konusunda şahsen iyimser olmadığını söylüyor.

Rolandis, yine de Talat ve Hristofyas’ın arasındaki dostluğun, görüşmelerin sonucunu belirmede önemli bir etken olacağı görüşünde:

"Bu açıdan bakılırsa gelişmeler olumlu görülüyor. Geçmişte bu tür bir yakınlaşma yoktu. Öze gelince, şu an herşey çok güç görünüyor, çünkü 34 yıl gibi uzun zaman geçti. Mülteciler, mülkiyet, Kıbrıs Türkleri’nin tutumu gibi bir çok alanda bir çok değişiklik yaşandı. Bu yüzden şahsen fazla iyimser değilim ama, görüşmelere bir şans tanımalıyız."

Kıbrıs Türk Cumhuriyeti eski dışişleri bakanlarından Serdar Denktaş, geçmişte barış sürecinin başarılı olmamasından Rumları sorumlu tutuyor.

Rumları görüşmelere hazır olmamakla suçlayan Denktaş, son girişimden de iyimser olmadığını söylüyor.

"Maalesef umutlu değiliz, daha doğrusu ben değilim. Bunun tek nedeni Kıbrıs Rumları’nın tutumudur. Kıbrıs Türkleri’yle hiçbir şeyi paylaşmak istemiyorlar. Bunu saklamıyorlar ve bize de hissettiriyorlar. Bu yüzden iyimser değilim."

Kıbrıs sorununa çözüm bulma çabaları, Kıbrıs Rumları’nın dört yıl önce BM barış planını reddetmelerinden beri, çıkmaza girmiş bulunuyor. Plan, Kıbrıs Türkleri tarafından kabul edilmişti.

Kıbrıs’ın Rum kesimi 2004 yılında Avrupa Birliği’ne üye olmuştu.

XS
SM
MD
LG