Erişilebilirlik

Bosna-Hersek’ten ‘Hoşgörü’ Mesajı


Boşnak müslüman, Hırvat ve Sırp nüfusun birarada yaşadığı Bosna-Hersek'in cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan üç cumhurbaşkanı, Ankara'da 'hoşgörü' mesajı verdi. Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi'nin dönemsel başkanı Haris Silajdziç, konsey üyeleri Nebojsa Radmanoviç ve Zeljko Komşic'le birlikte "Müslümanlık ve Hıristiyanlık çatışmasının bitmesi için biz çok iyi örneğiz. Küresel dünya, çatışmalardan kurtulmalı" çağrısı yaptı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün resmi davetlisi olarak Ankara'ya gelen Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı ve konsey üyeleri, Çankaya Köşkü'nde resmi törenle karşılandı. Tören kıtasını Cumhurbaşkanı Gül'le birlikte denetleyen üç konuk cumhurbaşkanı, Gül'le düzenledikleri ortak basın toplantısında da verdikleri 'üçlü' görüntüyle dikkat çektiler.

Konsey Başkanı Haris Silajdziç, küreselleşen dünyada farklı kültür, din ve dile sahip insanların birarada yaşadıklarını belirtirken, zaman zaman bu açılardan uçlarda olanların çatışma yarattığından yakındı. Müslüman dünyası ile Hıristiyan dünyasında bu anlamda yaşanan çatışmaların 'hoşgörü ve esneklik'le çözülebileceğine kendilerinin en iyi örnek olduklarını söyleyen Silajdziç, hoşgörünün Kosova ve Kafkaslar konusunda yaşanan kriz için de çözüm olabileceğini dile getirdi.

Bosna-Hersek'i savaş yıllarında terkedenlerin geri dönüşünün sağlanmasının demokrasi ve insan hakları adına büyük önem taşıdığını söyleyen Silajdziç, aksi takdirde demokratik ve adil bir Avrupa'dan sözetmenin mümkün olamayacağını dile getirdi. Silajdziç, savaş suçlusu Radovan Karadziç'in tutuklanmasının ülkenin geleceği için bir adım olduğunu kaydetti.Türk yatırımcılara "Şimdi Bosna-Hersek'e yatırım yapmanın tam zamanı" çağrısında bulunan Silajdziç, Gürcistan-Rusya krizi konusunda ülkesinin 'resmi' bir tutumunun olmadığını kaydetti. Silajdziç, "Uluslararası kurallar çerçevesinde ne yapılması gerekiyorsa yapılsın, insanlar ölmesin" dedi.

Ziyaretin iki ülke arasında yeni bir sayfa açacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, savaş suçlusu Radovan Karadziç'in tutuklanmasının 'demokrasi ve adalet' adına memnuniyet verici olduğunu kaydetti. Gül, Türkiye'nin Bosna-Hersek'teki tüm etnik gruplarla çok yakın ilişki ve eşit işbirliği içinde olacağını dile getirdi.

XS
SM
MD
LG