Erişilebilirlik

Lavrov İstanbul'da


Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Moskova’nın gümrük kontrolleri konusunda Türkiye’ye farklı muamele uygulamadığını açıkladı.

Lavrov, bu açıklamayı İstanbul’da Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile görüşmesi sırasında yaptı.

Rusya‘nın Türk mallarına yeni gümrük kontrolleri getirmesine üzerine Türkiye de misilleme olarak sınır kapılarında Rus kamyonlarını uzun süreli aramaya tabi tutuyor.

Rusya, gümrük kontrollerini Türkiye’nin Gürcistan’a giden Amerikan savaş gemilerine boğazlardan geçiş izni vermesinin ardından sıkılaştırmıştı.

Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlığını tanıyarak tüm dünyanın tepkisini çeken Rusya, Türkiye ile ikili ilişkileri ‘çok boyutlu ortaklık’ ilkesiyle sürdürmeye kararlı olduğunu duyurdu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye’nin Kafkaslar’da kalıcı barışı sağlamak için geliştirdiği ‘Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu’ önerisine tam destek verdi.

Lavrov, Gürcistan Dışişleri Bakanı Eka Tkeşelaşvili’nin haftasonunda İstanbul’a yaptığı çalışma ziyaretinin hemen ardından İstanbul’da Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın konuğu oldu. Tarihi Dolmabahçe Sarayı’nda görüşen iki bakanın gündeminde Kafkaslar’da yaşanan krize ilişkin değerlendirmeler öne çıktı.

Gürcistan’ın “Rusya’yı işbirliği yapacak bir ortak olarak görmüyoruz” deyip, temkinli yaklaştığı ‘Kafkas İttifakı’ projesine Lavrov’un tam destek vermesi dikkat çekti. Lavrov, Babacan’la düzenlediği ortak basın toplantısında, Gürcistan’ın toprak bütünlüğünü savunan Türkiye ile Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlığı konusunda ayrı düşmelerine karşın, ikili ilişkileri ‘çok boyutlu genişletilmiş ortaklık’ prensibiyle sürdürmeye kararlı olduklarını dile getirdi. Lavrov, “Türkiye’nin NATO üyesi olması ya da Gürcistan konusunda ayrı düşmemiz, ikili ilişkilerimize zarar getirmez” derken, Dışişleri Bakanı Ali Babacan da, Türkiye ile Rusya’nın iki dost olarak zaman zaman ‘görüş ayrılığı’ yaşamalarının doğal olduğunu söyledi. Babacan, Türkiye’nin hem NATO’ya ittifaklığın hem de NATO içinde Gürcistan’a sınırı olan tek ülke olmanın sorumluluğunda hareket ettiğini söyledi. Babacan, “Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne önem veriyoruz. Rusya da Güney Osetya’nın ve Abhazya’nın bağımsızlığını tanıdı ama dostların bazen farklı yaklaşımları olabilir” dedi.

Gürcistan’ın Güney Osetya’yı bombalamasından sonra bölgedeki krizi bitirmek için Güney Osetya ve Abhazya’yı ‘kaçınılmaz’ olarak tanıdıklarını öne süren Lavrov, NATO ülkelerinin Gürcistan’ı silahlandırdığından yakındı. Batı basınında çıkan iddiaların aksine Rusya’nın İran’a S-300 füzesi satmasının sözkonusu olmadığını öne süren Lavrov, Rusya’nın silah ihracatının şeffaf ve uluslar arası kurallara uygun olduğunu kaydetti.

Ticaret başka, siyaset başka


Lavrov, Babacan’ la Türkiye ile Rusya arasında Türk TIR’larının gümrükte bekletilmesiyle kendini gösteren ‘gümrük krizi’ni de ayrıntılarıyla değerlendirdi. Lavrov, Babaca’a gümrük krizini çözmek için Başbakan Vladimir Putin’le görüşeceği sözünü verirken, iki bakan, Türkiye ile Rusya’nın 20 milyar doları bulan ikili ticaret hacmini 25 milyar dolara çıkarmaya kararlı olduğu mesajına vurgu yaptılar.

Lavrov, gümrükte neden sorun yaşandığını anlatırken, “Ülkemize gönderilen malların kalitesiyle ilgili sorun çıktı. Polonya’dan, Brezilya’dan bozuk etler geldi” diyen Lavrov, bunun üzerine Rusya Federal Gümrük İdaresi’nin katı tedbirler aldığını dile getirdi. Lavrov, bu katı tedbirlere herkesin dahil edildiğini, Türkiye’yle sorunun da bu kapsamda gündeme geldiğini belirtirken, Türkiye’yle yaşanan sorunu en kısa sürede çözmeye kararlı olduklarını, bu yüzden iki ülke gümrük yetkililerinin ortak çalışma yapacağını kaydetti.

XS
SM
MD
LG