Erişilebilirlik

1 Eylül Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Cumhuriyetçi başkan adayı John McCain’in Amerikan kamuoyunda yakından tanınan bir isim olmasına rağmen, seçilmesi durumunda izleyeceği politikalara ilişkin seçmenlerde net bir düşünce olmadığını vurguluyor. Gazete McCain’in Bush yönetimiyle arasında net bir çizgi çekmesi gerektiğini savunuyor.

"McCain, yıllardır sürdürdüğü senatörlük görevi sırasında ilkeleri uğruna zaman zaman partisiyle ters düştü ve hatta siyasi geleceğini riske soktu. Seçim kampanyasının finansmanı, iklim değişikliği, göçmenlik, Irak’a asker takviyesi ve işkenceye karşı çıkmak gibi konularda aldığı tavırlar çağdaş siyasetçilerin çok azının göze alabileceği risklerdi. Ancak McCain’in Kasım ayındaki seçimi kazanması için bu yeterli değil. McCain’in ülkeyi nasıl yöneteceği konusunda bir vizyon sahibi olduğu; bunun için doğru değerlendirmeleri yapacak kapasitede ve karakterde olduğu konusunda Amerikan halkını ikna etmesi gerekiyor."

New York Times da McCain’in en önemli sorununun Bush yönetiminin yıpranmışlığı olduğunu belirtiyor. Gazete, Başkan Bush ve yardımcısı Dick Cheney’nin Gustav Kasırgası nedeniyle Kurultay programını iptal etmesini McCain için bir fırsat olarak görüyor.

"Bush yönetiminin McCain’e bıraktığı miras, kırılgan bir ekonomi, zayıflayan bir orta sınıf, giderek artan toplumsal eşitsizlik, can ve mal kaybının yanı sıra dışarıda Amerika’nın prestijine; içeride temel özgürlüklere zarar veren Irak Savaşı gibi başlıklardan oluşuyor. Bu nedenle McCain hiç de imrenilecek bir durumda değil. McCain, seçimi kazanması durumunda bunun Bush’un ideolojisi ve beceriksizliğinin dört yıl daha süreceği anlamına gelmediği konusunda seçmeni ikna etmek zorunda. Bu, çok zor bir görev ve McCain’in Kurultayda göstereceği performans bu konuda başarılı olup olamayacağına ilişkin ipuçları verecek."

Boston Globe yaklaşan Gustav kasırgasının üç yıl önce büyük bir felakete yol açan Katrina kasırgasını hatırlattığını belirtiyor. Ancak gazete bu kez hem yetkililerin hem de vatandaşların daha hazırlıklı olduğuna dikkat çekiyor.

"Başkan Bush, Katrina kasırgası sonrasında yaşanan sorunlara kayıtsızdı. Ancak bu kez FEMA’nın merkezine giderek arama-kurtarma ekiplerinin göreve hazır olduğunu söyledi ve halka güven verdi. Bush’un enerjik tavrı, Amerikan vatandaşlarının hayatları riske girdiğinde yetkililerin yapabileceği çok şey olduğunu gösterdi. Başkan Bush ve yardımcısı Dick Cheney’nin Gustav kasırgası nedeniyle kurultaya katılmama kararı alması McCain’e zarar verecek bir durum değil. Zaten hem Bush’un hem de Cheney’nin popülaritesi yeterince düşük. Ancak Gustav Kasırgasına karşı alınacak önlemler McCain’in de işine yarayabilir."

Washington Times Amerika’da bugün kutlanan İşçi günü nedeniyle Amerikalı işçilerin mücadele tarihini hatırlatıyor. Gazete, 21. yüzyılda değişen yaşam koşullarına ve beklentilere bağlı olarak işçilerin de taleplerinin değiştiğini vurguluyor.

"1960’lardan bu yana ortalama bir Amerikalının çalışma süresi haftada sekiz saat azaldı. Buna karşılık boş zamanlardaki faaliyetlere ayrılan zaman da yaklaşık yedi saat arttı. Üstelik az gelirli Amerikalılar, yüksek gelir sahiplerine kıyasla çalışmaya daha az, hobilerine daha fazla zaman ayırıyor. Ancak iş ile eğlence arasındaki fark giderek belirsiz hale geliyor. Sonsuz bir tüketim ve aktivite çılgınlığı yaşanıyor. Yine de İşçi Günü’nün ulusal tatil olmasını sağlayan 19. yüzyılın işçilerine bir teşekkür borçluyuz."

XS
SM
MD
LG