Erişilebilirlik

Louisiana Kasırgaya Hazırlanıyor


Gustav kasırgasının yarattığı tehlike yüzünden, Louisiana eyaletinin kıyı kesiminde yaşayanlar evlerini terk ediyor. Yetkililer bu bölgelerde yaşayanların yüzde 95'inin evlinden ayrıldığını açıkladı.

Yarattığı rüzgarların hızı saatte 185 kilometreyi aşan Güstav Kasırgası'nın sabah saatlerinde New Orleans yakınlarında karaya vurmadan önce daha da güçlenmesi bekleniyor. Louisiana Valisi eyalette olağanüstü durum ilan etti.

2005 yılındaki Katrina kasırgasında New Orleans'ı sele karşı koruyacak setler yıkılmış ve kent sular altında kalmıştı. Onarılan setlerin Güstav Kasırgasına ne kadar dayanabileceği ise bilinmiyor. Üç yıl önceki Katrina Kasırgası, çoğu New Orleans'da olmak üzere Louisiana eyaletinde en az 1400 kişinin ölümüne yol açmıştı. Mississippi nehrinin Meksika Körfezi'ne döküldüğü deltada yeralan New Orleans kenti, nehir ve Pontchartrain gölü kıyısındaki bentlerin yıkılması nedeniyle sular altında kalmıştı.

Federal yardım kuruluşları ve Başkan Bush yönetimi, Katrina'nın yolaçtığı yıkım ve kayıplar karşısında etkisiz kaldıkları gerekçesiyle ağır eleştiriye uğramıştı. Son üç yılda, Katrina'nın yolaçtığı hasarı gidermek için New Orleans ve çevresinde federal bütçeden 150 milyar Doların üzerinde harcama yapıldığını belirten yetkililer, Gustav kasırgasının, Katrina'dan daha şiddetli olduğunu, bu nedenle daha çok kaygı duyduklarını söylüyorlar.

Karayipler'de son olarak Küba'yı vurduktan sonra Meksika Körfezi'nde Amerika'nın Louisiana eyaletine doğru ilerleyen Güstav Küba'da büyük hasara yolaçmakla birlikte ölen olmadığı bildiriliyor. Kasırga nedeniyle şu ana kadar Jamaika, Haiti ve Dominik Cumhuriyeti'nde 80 kişi hayatını kaybetti. Meksika Körfezi'nde ilerleyen kasırganın, deniz suyu sıcaklığının yüksek olması nedeniyle daha da şiddetlenmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG