Erişilebilirlik

29 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Demokrat Parti'nin Denver'daki kurultayda Amerikan halkına dört yıl öncesinden pek de farklı bir mesaj vermediğini yazıyor. Ancak gazete, Demokratlar'ın bu kurultayda seçmenlerin karşısına Barack Obama gibi karizmatik bir liderle çıktığını belirtiyor:

Demokratlar'ın bu kurultaydaki en büyük amacı Cumhuriyetçi Parti'yle aralarındaki siyasi vizyon farkını net bir biçimde ortaya koymaktı ve bunda da başarılı oldular. Obama, neler yapacağına ilişkin görüşlerini çok açık bir biçimde ifade etti. Şimdi sıra Cumhuriyetçiler'de. Onlar da St. Paul'deki kurultaylarında, Demokratlar'ın savlarını çürüterek niçin dört yıl daha ülkeyi yönetmeleri gerektiğini anlatmaya çalışacaklar.

New York Times bir adayın seçimi kazanmasında partisinin görüşlerini temsil yeteneği ile partisini kendi adaylığı etrafında birleştirme becerisinin etkili olduğunu hatırlatıyor. Gazete, Barack Obama'nın kurultayda her iki açıdan da sınavı başarıyla geçtiğini kaydediyor:

Obama, bir hatip olarak yeteneğini daha önce kanıtlamıştı. Ancak Denver'da ki kabul konuşmasında umut dolu vaatlerini ayrıntılandırmayı başardı. Demokrat Parti'nin geleneksel politikalarıyla uyumlu yeni bir söylem geliştirmeyi, ve Amerikan halkının geniş bir kesimini kucaklayabileceğini gösterdi.

Christian Science Monitor Rusya'nın Gürcistan'a girmesini, tıpkı NATO'nun Kosova operasyonunda olduğu gibi, soykırımı önleme gerekçesine dayandırdığını hatırlatıyor. Ancak gazete Kosova ile Güney Osetya arasında bir paralellik kurulamayacağını savunuyor:

NATO'nun Kosova'daki faaliyetleri Birleşmiş Milletler onayı almadığı için yasal olmasa bile, büyük ölçüde meşruiyet taşıyordu. Ancak Rusya'nın Gürcistan'da yaptıkları ne yasal ne de meşrudur. Birleşmiş Milletler, bu tür müdahaleleri başlatma konusunda net kriterler belirlemelidir. Aksi takdirde, küçük ülkeler, büyük ülkelerin insani müdahale kavramını istismar etmesinden korkacaklardır. Bunun en somut örneği Gürcistan'dır.

Washington Times Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Türkiye aracılığıyla İsrail'le yaptığı dolaylı görüşmelerde, İsrail'in Golan Tepelerini iade etme garantisi verdiği yönündeki açıklamalarını hatırlatıyor. Ancak gazete, böyle bir durumda Şam yönetiminin de İsrail'e karşı bazı güvenceler vermesi gerektiği görüşüne yer veriyor:

Belki Şam'da ciddi bir jeopolitik değişim yaşanıyordur. Ancak durum böyle ise bile, Şam yönetimi bunu gizlemeyi çok iyi başardı. 2000 Mart'ında başkan Clinton, Hafız Esad'ın barış yapmaya niyetli olduğuna inanarak kendi prestijini ortaya koymuştu. Ancak Hafız Esad böyle bir niyeti olmadığını kısa bir sürede kanıtlamıştı. Ardından da Ehud Barak'ın Güney Lübnan'dan çekilme çabalarını sabote etmişti. Şimdi bir kez daha aldatılmayı kabul etmememiz gerekiyor.

XS
SM
MD
LG