Erişilebilirlik

Demokratların Adayı Obama


Demokrat Senatör Barack Obama bu akşam yapacağı konuşmayla partisinin başkan adaylığını resmen kabul edecek.

Obama, Colorado’nun Denver kentinde bir futbol stadında toplanacak onbinlerce kişiye hitap edecek.

Bu akşamki konuşmacılar arasında eski Başkan Yardımcısı Al Gore ve New Mexico Valisi Bill Richardson da bulunuyor.

Demokrat delegeler, siyah medeni haklar lideri Martin Luther King‘in aynı güne rastlayan ünlü konuşmasının 45'inci yıldönümünü de kutlayacak.

Resmen Başkan Adayı

Barack Obama Demokrat Parti’nin Başkan Adayı oldu... Demokrat Parti Delegeleri, dün Illinois Senatörü Barack Obama’yı Demokrat Parti’nin başkan adayı seçti. Obama, Amerika’da büyük bir partinin başkan adayı olan ilk siyah siyasetçi olarak tarihe adını yazdırdı.

New York Senatörü Hillary Clinton’un çağrısı üzerine, Demokrat Parti Delegeleri sözlü olarak Senatör Barack Obama’nın başkan adaylığını onayladı.

Clinton, “Demokrat Partililer Denver’dan birlik içinde ayrılacak,” diye konuştu.

Demokrat Parti Önseçimleri’nde Clinton oyların yüzde 40’ını alarak Obama’ya az bir farkla yenilmişti. Haziran ayında seçim kampanyasına son veren Clinton, Obama’ya destek verdi.

Obama, bu akşam Invesco Stadyumu’nda yapacağı konuşmayla Demokrat Parti’nin başkan adaylığını kabul edecek. Televizyonlardan canlı olarak yayınlanacak olan Obama’nın konuşmasını, stadyumda, 70 bin kişi izleyecek.

Biden: ‘Obama Değişimi Sağlayacaktır’

Demokrat Parti başkan yardımcısı adayı Delaware Senatörü Joe Biden dün gece bir bir konuşma yaparak, kendini tanıttı ve Obama’nın başkan seçilmesi çağrısında bulundu. Bush döneminin dışpolitikasını sert bir şekilde eleştiren Biden, Amerika’nın güvende olmadığını ve soyutlandığını söyledi. Demokrat Parti’nin başkan yardımcısı adayı, “Önümüzde bir seçim var. Böyle bir dönemde iyi bir askere değil, bilgili ve olgun bir lidere ihtiyaç var. Değişim sağlayacak bir lidere ihtiyaç var. Barack Obama bu değişimi sağlayacaktır,” diye konuştu.

Demokrat Parti Başkan Adayı Barack Obama’nın yardımcısı olarak Delaware Senatörü Joe Biden’ı seçmesi Demokrat Parti içerisinde olumlu karşılanıyor. Biden’ın, Obama’nın zayıf olduğu iki konuda etkili olacağı düşünülüyor. Öncelikle Biden’ın, Katolik, beyaz bir politikacı olarak Amerika’daki beyaz, biraz daha muhafazakar olan işçi sınıfından destek bulacağı tahmin ediliyor. Demokrat Parti önseçimlerinde bu kitle Barack Obama’ya değil, Hillary Clinton’a destek vermişti. İşte, Biden bu arayı kapatmaya çalışacak. İkinci konu dışpolitika ve ulusal güvenlik: Biden’ın Obama’nın bu alandaki tecrübesizliğini telafi edeceği düşünülüyor. Biden, yaklaşık 30 yıldır Senato’da görev yapıyor. Senato Dışilişkiler Komisyonu Başkanı olan Biden’ın, Obama’nın dışpolitika geliştirmesine destek olacağı ve bu konuda seçmene güven vereceği hesaplanıyor.

Ancak, Biden’ın Türkiye konusundaki tutumu kaygıyla karşılanıyor. Biden, siyasi hayatı boyunca bütün tartışmalı konularda Türkiye’ye karşı bir tutum sergiledi. Biden, 1990’lı yıllardan bu yana Ermeni tasarılarına destek veren bir isim. Biden’ın ayrıca Kıbrıs, Yunanistan’la ilişkiler, Fener Rum Patriği’nin satüsü gibi konularda da Türkleri rahatsız eden görüşleri var.

Seçimlere 10 hafta var. Obama – Biden ilişkisinin nasıl gelişeceğini; iktidara geldikleri takdirde, Biden’ın dışpolitika oluşturulmasında ne kadar etkili olacağını zaman gösterecek.

Clinton: ‘Obama Amerika’yı Yönetmeye Hazır’

Demokrat Parti Ulusal Kurultayı’nın üçüncü gününde en çok ilgiyi eski Başkan Bill Clinton topladı.

Salonda çoşkuyla karşılanan Bill Clinton, “Barack Obama Amerika’yı yönetmeye hazır ve Amerika’nın küresel bir lider olmasını sağlayacak” diye konuştu.

Demokrat Parti önseçimlerinde Hillary Clinton – Barack Obama çekişmesi sırasında eşi için kampanya yapan Bill Clinton’un bazı açıklamaları Barack Obama’yı rencide etmiş ve Demokrat Parti içerisinde gerginliğe neden olmuştu. Kampanyaların başında Obama’yı küçümseyen açıklamalar yapan Clinton, dün akşam, “Barack Obama’nın seçimi kazanması için elimden gelen herşeyi yapacağım” dedi.

Gecenin sonunda Obama sahneye çıkarak delegelere teşekkür etti.

XS
SM
MD
LG