Erişilebilirlik

Merkel Yine Dünya'nın En Güçlü Kadını


Forbes dergisi tarafından hazırlanan Dünyanın En Güçlü Kadınları-2008 listesinin bu yıl da birinci sırasında yer alan Almanya Başbakanı Angela Merkel, böylece 3 yıldır dergi tarafından dünyanın en güçlü kadını seçilmiş oldu. Listede, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ise, 75. sırada yer alarak, listedeki tek Türk kadın oldu.

Angela Merkel, bundan dört yıl önce Başbakanlık koltuğunu o zamanki Başbakan Gerhard Schröder’den devir aldığında, Alman medyasının güçlü kalemleri siyasi kehanetlerinde Merkel’in bu pozisyonda çok kısa bir süre kalabileceğini, dünya siyasetinin güçlü erkek liderleri arasında başarısız olacağını ve silinip gideceğini öne sürmüşlerdi.

Aynı kalemler bugün Merkel’i öve öve bitiremiyor ve daha şimdiden Alman siyaset tarihinin en önemli isimlerinden biri olarak tanımlıyor. Bu yüzden Alman Birlik Partiler’nin de olan lideri Merkel’in üçüncü kez dünyanın en güçlü kadını seçilmesi Almanya’da olağan karşılanan bir sonuç. Kamuoyu araştırmalarında Alman halkının yüzde 85’i, 54 yaşındaki Merkel’den başbakan olarak memnun olduklarını belirtiyor.Bu Almanya’da bir başbakanın şimdiye dek aldığı en büyük destek oranı.

Merkel’in başarısının sırrı ise, ülke içindeki siyasetlerinden daha çok, uluslararası arenadaki rolü ve imajı ile bağlantılı. Son bir yıl içinde Fransız Cumhurbaşkanı Sarkozy’in ön ayak olduğu Akdeniz Birliği’ne, Akdeniz’e kıyısı olmayan Avrupa Birliği üyelerinin de katılabilmesini ve projenin Avrupa Birliği’nin Barselona süreci temelinde ilerlemesinini kabul ettiren, Almanya’yı Ortadoğu sorunun çözümünde arabulucu ve kilit ülke konumuna getiren, Amerika ile yakın duruşu sonucu, Trans-Atlantik ekonomik ve siyasi bağların yeniden güçlendirilmesini sağlayan, Olimpiyatlar öncesi Çin’deki insan hakları ve çevre gibi hassas soruları gündeme taşımaktan kaçınmayan Merkel, şimdi de Kafkaslar’daki gerilimde Rusya’ya karşı sert tavrı ile dikkati çekiyor.

Kafkasya sorununun çözümü için Gürcistan’a komşu ülkelerle birlikte konferans düzenlenmesi fikrini geliştiren Merkel, son olarak bu hafta içinde Baltık ülkeleri ile dayanışmasını vurguladığı bir ziyaret gerçekleştirdi. Merkel dün ise Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’i telefonla arıyarak, ülkenin Gürcistan’daki tavrıyla uluslararası hukuku ihlal ettiğini söylediğini ve Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsız devletler olarak tanınmasını da sert bir dille kınadığını açıkladı. Birlik Partileri Berlin milletvekili Emine Demirbüken’e göre, Merkel artık dünya siyasetinin en önemli aktörlerinden biri.

Doğu Almanya kökenli olan Merkel’in siyasi kariyeri 1989 yılında, ‘Birleşik Almanya’nın doğum sancıları çektiği dönemde başlamıştı, o yıllarda Hıristiyan Demokrat Birliği CDU bünyesinde etkin siyasete atılan Merkel, 2000 yılından bu yana Birlik Partileri’nin Genel Başkanı, 2004’den bu yana da Almanya Başbakanı.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG