Erişilebilirlik

26 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


New York Times Demokrat Parti'nin başkan adayı Barack Obama'nın Kurultay'dan tam destek alarak çıkmasının seçim sonucu açısından önem taşıdığını yazıyor. Gazete, partinin birliğinin sağlanması için önseçimlerde Obama'ya rakip olan Hillary Clionton'a büyük bir sorumluluk düştüğü görüşünde:

"Pazartesi sabahı New York delegelerine hitap eden Hilary Clinton "Barack Obama ve Joe Biden'a da bana verdiğiniz kadar destek verin" dedi. Hillary Clinton bu çağrısında samimi ise, Salı gecesi Kurultay'da yapacağı konuşmayla başlayarak çok daha büyük katkılarda bulunabilir. Sağlık hizmetleri, Anayasa Mahkemesi yargıçlarının atamaları, Irak Savaşı'nın bitirilmesi, küresel ısınmayla mücadele, Bush'un vergi indirimlerinin kaldırılması gibi kendi yandaşlarının önem verdiği konularda Obama'nın McCain'e kıyasla çok daha başarılı olacağını ikna edici bir biçimde anlatabilir. Bu sayede Obama, Kennedy hanedanının gölgesinden ve Clinton yandaşlarının şüpheli yaklaşımından kurtularak Denver'daki Kurultay'dan güçlenmiş olarak çıkabilir."

Boston Globe da Cumhuriyetçi Partinin Obama ile Hillary Clinton arasındaki rekabetten yararlanmaya çalıştığını yazıyor. Gazete, McCain'in kampanya sorumlularının özellikle kadın seçmenleri hedef aldığını savunuyor:

"McCain, Obama ile Clinton taraftarları arasındaki gerginliği daha da artırmaya çalışabilir ancak ekonomi, sağlık, eğitim, fırsat eşitliği, savaş ve barış gibi kadın seçmenlerin oylarını asıl belirleyen etmenler konusunda daha bir fırın ekmek yemesi gerekiyor. Son tahlilde, bütün seçmenler gibi kadınlar da ırk veya cinsiyet ayrımına göre değil, ikisi de erkek olan adayların siyasi görüşlerindeki gerçek farklılıklara göre oy kullanacaklardır."

Washington Post Rusya'nın Gürcistan'da ateşkes koşullarını ihlal etiğini öne sürüyor ve Moskova'nın asıl amacının Gürcistan devlet başkanı Saakaşvili'yi devirmek olduğunu iddia ediyor. Gazete, Batının bu gelişmeler karşısında çaresiz olmadığının da altını çiziyor:

"Batı yatırımlarına ve teknolojisine bağımlı olan Rus ekonomisi işgal nedeniyle büyük bir darbe yedi. Batılı yatırımcılar 1998 ruble krizinden bu yana görülmemiş bir hızla paralarını Rusya'dan çektiler. Bush yönetiminin Kongre'de bekleyen Rusya'yla nükleer işbirliği anlaşmasını da geri çekeceği bildiriliyor. Ayrıca Rusya'nın Dünya Ticaret Örgütü üyeliği için gerekli olan Rus-Amerikan ikili anlaşmasını feshetme seçeneği de gündemde. Eğer Putin önümüzdeki günlerde ateşkes şartlarına uymazsa bu tür ikili yaptırımlar gerekli olacaktır. Bu arada yönetim, Gürcistan hükümetinin ve ekonomisinin krizden daha güçlü çıkması için de çaba harcamalıdır."

USA Today başkan Bush ve iki başkan adayının Irak'tan çekilme takvimi konusunda tartıştığı bir dönemde Irak başbakanı Nuri el Maliki'nin "Amerikan askerleri 2011 sonuna kadar çekilmeli" dediğini hatırlatıyor. Yapılan yorumda, Iraklıların bu talebinin de dikkate alınması gerektiği vurgulanıyor:

"Olimpiyatların ve Amerikan başkanlık seçimlerinin gölgesinde kalan Irak'ta işler bir dönüm noktasına doğru gidiyor. Irak'taki Amerikan birlikleri hem Irak'ın güvenlik çıkarlarını koruyacak hem de büyük zorluklarla sağlanan kazanımların sürmesini sağlayacak bir biçimde bu ülkeden çekilmelidir. Ancak Irak halkı Amerika'nda bir çekilme takvimi isterken ve Amerikan halkı askerlerin dönmesini talep ederken, Bush veya yerine gelecek yeni başkan için, Irak'ta istenenden bir gün daha fazla kalmayı savunmak hiç de kolay olmayacak."

XS
SM
MD
LG