Erişilebilirlik

Şeker Hastası Çocuklar İçin Kamp


Amerikan Diyabet Birliği şeker hastalığının yetişkinler arasında görülen körlük ve böbrek yetmezliği vakalarının başlıca nedeni haline geldiğini bildiriyor. Şeker hastalarının kangrene bağlı olarak ayak ve bacaklarını kaybetme riskiyse çok yüksek. Ancak asıl kaygı veren gelişme bu hastalığın çocuklar arasında yayılması. Amerika'da bazı sağlık kurumları şeker hastası çocukların bu rahatsızlıklarını kontrol altında tutmalarına yardımcı olmak amacıyla kamplar düzenliyor.

Massachusetts eyaletindeki Boston’a 80 kilometre uzaklıkta bulunan kamptaki çocuklar diğer yerlerde kamp yapanlardan pek de farklı görünmüyor. Çocuklar grup halinde oyunlar oynuyor, gölde yüzüyor. Bu kampın farklılığıysa çocukların yemek saatlerinde ortaya çıkıyor. Kamptaki sağlık personeli çocukların beslenmesini dikkatle takip ediyor ve kan şekeri değerlerini ölçüyor. Her çocuk damardan iğneyle ya da pompayla insulin alıyor. Kampa Amerika’nın dört bir yanından yaşları 6 ila 16 arasında değişen çocuklar katılıyor. Çocukların hepsi, şeker hastası. Kronik bir rahatsızlık olan şeker hastalığı, gıdalardan alınan şekerin hücrelere taşınmasını sağlayan hormon olan insulinin doğal olarak salgılanmaması durumunda ortaya çıkıyor. New Yorklu Jazmine Marte yedi yıldır bu kampa katılıyor. Marte, “Hepimizin hayatındaki ortak nokta, şeker hastalığı. Burada kendimi çok rahat hissediyorum,”diyor. Kamp Massachusetts eyaletindeki North Oxford’da bulunan ve Barton Diyabet Eğitimi Merkezi adlı vakıf tarafından düzenleniyor.

Geçen Ekim ayında Barton Merkezi, kamp programının 75’inci yıldönümünü kutladı. Merkezin yöneticisi Jonas Goldenberg şöyle konuşuyor: “Üç amacımız var. Şeker hastası çocuklara ve ailelerine eğitim, eğlence ve destek sağlayan bir yer vermek, çocukların ilham kaynağı olmak, etraflarındaki aileleriniyse hayat boyu kontrol altında tutulması gereken bu hastalıkla başa çıkmaları için güçlendirmek istiyoruz.”

Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne bağlı Joslin Diyabet Merkezi, şeker hastalığı üzerine araştırma yapan dünyadaki sayılı merkezlerinden biri. Merkez, Amerika’da bir milyon çocuğun şeker hastası olduğuna ve dünya çapında bu hastalığa yakalanan küçük çocukların sayısının her geçen gün arttığına dikkat çekiyor. Pediyatri Bölümü başkan yardımcısı Doktor Joan Mansfield, Massachusetts’teki Charlton’da erkek çocuklar için kurulan Joslin Kampı’ndan sorumlu. Doktor Mansfield, burada kamp yapan çocuk ve gençleri 30 yıl boyunca izledikleri araştırmaların bulunduğunu söylüyor. Mansfield “Her yıl kampa katılan çocuklarda şeker hastalığından kaynaklanan komplikasyonların, özellikle de böbreklerle ilgili komplikasyonların azaldığını kaydettik. Kampın, şeker hastası çocukların üzerinde yaşam boyu olumlu etkilerini görmek mümkün,” diye konuşuyor.

Çocukların çoğu kamptayken yanlarında insulin pompası taşıyor. Günde en az altı kere kan şekeri değerlerini ölçüyorlar. Çocuklar, bir yandan eğlenirken, diğer yandan da hastalıklarını kontrol altında tutmayı öğreniyor. Beş yaşından beri şeker hastası olan Paul Sirri kampta normal yaşam sürmenin ne olduğunu keşfettiğini söylüyor. “Hiçbir zaman başkaları gibi olamayacağım için hastalığımdan korkuyordum” diyen Sirri, şöyle devam ediyor: “Sonra böyle bir kampa başlayınca yalnız olmadığımı gördüm. Benim gibi başkaları da vardı. Onlar da aynı sorunu yaşıyordu. Bu nedenle buradakilerle çok iyi arkadaşlıklar kurdum.” Barton’un yöneticisi Goldenberg, şeker hastalığına çare bulunana kadar böyle bir kamp deneyiminin çocukların daha mutlu ve dengeli bir yaşam sürmesine yardımcı olacağını belirtiyor. Bu kamplarla ilgili bilgileri internette www.bartoncenter.org ve www.campjoslin.org sitelerinden bulabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG