Erişilebilirlik

BM Gürcistan Için Yardım İstedi


Birleşmiş Milletler, Gürcistan’a önümüzdeki altı ay içinde kullanılmak üzere 58 buçuk milyon Dolar yardım çağrısında bulundu. Ancak yardıma muhtaç bölgelere giriş, en büyük sorunu oluşturuyor.

Gerek Gürcü, gerekse Rus yetkililer, savaşta yaklaşık 160 bin kişinin yerlerinden edildiğini söylüyor. Birleşmiş Milletler çok sayıda kişinin barınak, gıda, ilaç ve su yardımına ihtiyacı olduğunu belirtiyor. İki büyük yardım kuruluşu, hem Rus, hem de Gürcü yetkililerden mağdurlara sınırsız erişme izni almaya çalışıyor. Özellikle de Güney Osetya’da evlerinden olan 30 bin kişiye ulaşmak için Rus yetkililerin izni gerekiyor.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi Başkanı Jakob Kellenberger bu amaçla Gürcistan ve Rusya’yı ziyaret etti. Örgüt sözcüsü Anna Nelson, Kellenberger’ın Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’la görüştüğünü ayrıca Kızılhaç’ın, Gürcistan ve Rusya arasındaki tutsak değişimi sırasında gözlemci olarak bulunduğunu söyledi.

Öte yandan Birleşmiş Milletler Mülteci Dairesi Başkanı Antonio Guterres de Gürcistan ve Rusya’ya gitti. Daire sözcüsü Andrej Mahecic, Guterres’in iki taraftan yetkililerle temaslarında çatışma mağdurlarına sınırsız erişebilme yetkisi almaya çalışacağını söyledi. Mahecic Gürcistan’daki durumun hala patlamaya hazır olduğuna dikkat çekti ve Mülteci Dairesi’yle Dünya Gıda Programı’nın ortak oluşturduğu konvoyun geçen haftasonu Gori’ye girebildiğini kaydetti.

Mülteci Dairesi sözcüsü Mahecic, örgütün önümüzdeki altı ayda kullanılmak üzere 16 milyon Dolar yardıma ihtiyacı olduğunu söyledi.

XS
SM
MD
LG