Erişilebilirlik

Rusya Gürcistan'da Tampon Bölge Kuracak


Rusya, Gürcistan’da Güney Osetya sınırları dışında tampon bölge kuruyor.

Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Anatoli Nogovitsin, Gori dışında en az sekiz Rus mevzisi kurulacağını açıkladı. Ancak Gori, tampon bölgenin dışında bırakılacak. Tampon bölgeyi 250 kadar Rus askeri koruyacak

Nogovitsin, Rus birliklerinin Abhazya sınırında da mevzileneceğini ve Senaki’deki Gürcü askeri üssünü işgale devam edeceklerini bildirdi. Rus komutan, Gürcistan’ın saldırgan niyeti olduğunu ve bundan vazgeçmeyi düşünmediğini öne sürdü.

Rusya ayrıca bölgede Gürcistan uçaklarına kapalı yasak nava sahaları kurmayı da planlıyor.

Çekilme Yavaş

Rus askeri kamyonlarının Gürcistan’dan ülkelerine dönmeye başladığı ancak Batı’nın istediği şekilde genişçaplı bir çekilme görülmediği bildiriliyor.

Gazeteciler, birkaç düzine kamyonun bugün Güney ve Kuzey Osetya’yı birbirine bağlayan tünelden geçerek Rusya’ya döndüğünü açıkladı. Kamyonların branda bezleriyle kaplandığı ve boş oldukları gözlenirken hiçbir Rus zırhlı aracının Gürcistan’dan ayrılmadığı haber veriliyor.

Beyaz Saray sözcüsü, bazı çekilme işaretleri görüldüğünü ancak bunun hızlandırılması gerektiğini söyledi. Alman hükümet sözcüsü de Rus birliklerinin çekilmesini “çok yetersiz” olarak niteledi.

Batılı hükümetler, Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ‘in sözvermesine rağmen Rus kuvvetlerinin çekilme işlemini sürekli ertelemesinden yakınıyor. Medvedev, son olarak çekilme işleminin Cuma gününe kadar tamamlanacağını açıklamıştı.

Rusya, dün BM Güvenlik Konseyinde hemen çekilme öngören karar tasarısını reddetti.

Öte yandan Gürcistan’dan ayrılan Abhazya’da yerel parlamento, Rusya’dan bağımsızlığını resmen tanımasını istedi. Rus parlamentosu , Abhazya’nın talebini gelecek hafta görüşecek.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG