Erişilebilirlik

İstanbul'da Gül - El Beşir Görüşmesi


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin hakkındaki suçlama kararından bu yana ilk dış ziyaretini Türkiye’ye yapan Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir’e, “İnsani dram bitsin. Katliamları durdurun” çağrısı yaptı. Katliamların tek sorumlusunun kendisinin olmadığını öne süren Beşir’in de bu çağrı karşısındaki mesajının “Sudan halkının mutluluğu için elimden geleni yapıyorum” şeklinde olduğu öğrenildi.

Türkiye’nin Afrika’ya açılım politikası çerçevesinde İstanbul’da gerçekleştirilen ‘Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi’nin en ilgi çeken konuğu Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir oldu. Çünkü, Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Luis Moreno-Ocampo, Beşir’i Darfur’daki tecavüz, cinayet, zorunlu sürgün ve soykırım olaylarının planlayıcısı olmakla suçlamıştı. Başsavcı, mahkemeden el Beşir için tutuklama kararı çıkarılmasını istemişti. Başsavcının mahkemeye yaptığı başvurun ardından ilk yurtdışı ziyaretini Afrika zirvesine katılmak için Türkiye’ye gerçekleştiren Beşir’in, İstanbul’da tutuklanmasının sözkonusu olmadığı belirtiliyor. Türk diplomatik kaynaklar, Türkiye’nin mahkemeye taraf olmadığını, Beşir’in yalnızca Amerika tarafından suçlandığını belirtirken, “Türkiye’nin taraf olmadığı bir konuda herhangi bir eylem yapması olası görünmüyor” diyor. İnsan Hakları Gözlem örgütü ise Türkiye’den, Sudan’ın el Beşir hakkındaki soruşturmanın askıya alınması yönündeki girişimlerine destek vermemesini istemişti.

Beşir kendini savundu


Türkiye-Afrika zirvesi kapsamında 50 ülkeden gelen heyetleri Çırağan Sarayı’nda tek tek ağırlamaya çalışan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, iki gün içinde 45’e yakın heyetle görüştü. Gül, Sudan Devlet Başkanı Beşir’le de yarım saat süren başbaşa bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, Darfur’da yaşananları anımsatan Gül’ün Beşir’e “Irkı, dili, dini ne olursa olsun insani dramlar hepimizi çok üzüyor. Bu acının dinmesi gerekiyor. Herkes, bunun için çaba göstermeli. Katliamlar durmalı. Bun da sizin de payınız olmalı” mesajı verdiği öğrenildi. Beşir’in de bu mesaj karşısında kendisini “Katliamların tek sorumlusu ben değilim. Ben, halkımın mutluluğu için elimden geleni yapıyorum” sözleriyle savunduğu belirtildi. Gül-Beşir görüşmesinde Hartum Havalimanı’nın yapımını üstlenecek Türkiye’nin ülkedeki diğer yatırımları da değerlendirildi. Beşir’e, Türkiye’nin Sudan’ın petrol yataklarıyla da yakından ilgilendiğini ve burada yatırım yapmak istediğini anlatan Gül’e, Beşir’in bu konuda olumlu mesajlar verdiği kaydedildi.

Babacan: Türkiye Afrika’nın sesi


Zirve kapsamındaki Dışişleri Bakanları toplantısında Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye’nin 2009-2010 dönemi BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine aday olduğunu hatırlatarak konuk bakanlardan açıktan oy istedi. Babacan, toplantıda yaptığı konuşmada Afrikalı bakanlara “Türkiye’nin seçilmesi halinde, güvenlik konseyinde Afrika’nın sesi olacağız” diye seslendi. Türkiye’nin, konseydeki adaylığı ekimde BM Genel Kurulu’nda oylanacak. Türk diplomatlar, Afrika zirvesine katılan 50 ülkenin yüzde 90’ının oyunun Türkiye için ‘garanti’ olduğunu dile getiriyor.

İnsan hakları sözü


Zirve kapsamında Başbakan Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le de görüşecek Afrikalı konuklar, bizzat kendileri açısından ilginç bulunan bir bildiriye de onay verdiler. Bildiride Darfur’da soykırım yapmakla suçlanan Sudan Devlet Başkanı el Beşir’in de aralarında bulunduğu Afrikalı liderler, ‘uluslararası hukuka ve insan haklarına saygı’ sözü veriyor. Demokrasi karmaşasının yaşandığı Moritanya ve Zimbabwe’den gelen heyetler, bildirideki ‘hukuka saygı’ maddesine onay verdi. Türkiye, bildiriyle Afrika’ya her türlü yardımda sınırsız katkı sözü de vermiş oldu.

XS
SM
MD
LG