Erişilebilirlik

Pervez Müşerref İstifa Ediyor


Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref istifa edeceğini açıkladı. Televizyonda açıklama yapan Müşerref, yüce divana götürülmesiyle ilgili olarak devam eden tartışmaların ülkesine zarar vermemesi için, böyle bir karar aldığını söyledi.

Kararı almadan önce avukatları ve siyasi müttefikleriyle görüşmelerde bulunduğunu söyleyen Müşerref, kendisini yüce divana taşıyacak suçlamaların dayanağı olmadığını kaydetti.

Dokuz yıl önce askeri darbeyle yönetime geçen Pakistan eski genelkurmay başkanı, ‘halkı aldattığı’ yolunda asılsız suçlamalara maruz bırakıldığını savundu.

Pakistan’daki iktidar koalisyonu, istifa etmemesi durumunda, Pervez Müşerref’i yüce divana verme önerisini yarın parlamentoya sunacağını bildirmişti.

Darbeci General ABD'nin Terörle Savaşta Müttefiki Oldu

Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, terörle mücadelede Amerika’nın en önemli müttefiklerinden biri haline gelmişti. Ancak kendisine muhalif kesimler, Müşerref’in gitgide daha otoriter bir lidere dönüştüğünü söylüyor.

65 yaşındaki Müşerref, ülkesinde, Amerika’nın aşırı İslamcılara karşı başlattığı mücadeleye destek vermekle eleştiriliyor.

General Müşerref, 1999’da zamanın başbakanı Navaz Şerif’i deviren askeri darbeyle yönetimi ele geçirmişti. Birçok suikast girişiminden sağ kurtulan ve bazı siyasi krizleri atlatmayı başaran Müşerref, geçen yıl, Anayasa Mahkemesi başkanını görevden alarak büyük destek kaybetti. Ülkede başlayan ayaklanmalar, anayasa mahkemesi başkanının dört ay sonra göreve dönmesine yol açtı.

Hileli olduğu olduğu iddia edilen 2002 genel seçimlerinden sonra oluşan parlamento, General Müşerref’i devlet başkanlığına getirdi. Müşerref, 2007’nin sonunda yeniden bu göreve seçildi.

Muhalefetin, hem devlet başkanı, hem de genelkurmay başkanı olmasına karşı çıkmasıyla, Müşerref, 28 Kasım’da, ikinci dönem devlet başkanlığı görevine başlamasından bir gün önce, ordu komutanlığından ayrıldı.

XS
SM
MD
LG