Erişilebilirlik

18 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Rusya’nın Gürcistan’a saldırısıyla ilgili olarak Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy’nin bir değerlendirmesine yer veriyor. Sarkozy, sağlanan ateşkesi, Avrupa Birliği’nin başarısı olarak yorumluyor ve bu krizden çıkartılacak dersleri şöyle sıralıyor:

"Avrupa Birliği bu başarısıyla gurur duyabilir. Sağlanan başarı aynı zamanda birliğin, güçlü bir siyasi iradeyle hareket ettiğinde çok daha fazlasını başarabileceğini gösteriyor. Eğer, halen onay aşamasında olan Lizbon Antlaşması yürürlüğe girmiş olsaydı, Avrupa Birliği, uluslararası krizlerle başa çıkabilecek kurumsal yapılara da sahip olacaktı. İlgili ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarıyla yakın temas içinde harekete geçecek istikrarlı bir Avrupa Birliği Konseyi başkanlığı, dış politikada Avrupa’yı gerçek anlamda temsil edecek bir yüksek temsilci, üye ülkelerle koordinasyon içinde devreye sokulacak mali araçlar kullanıma hazır olacaktı."

Los Angeles Times yazarı Gregory Rodriguez, Rusya-Gürcistan çatışmasının Azerbaycan tarafından da yakından izlendiğini belirtiyor. Makalede, Batı yanlısı Azerbaycan’ın zor bir coğrafyada hassas dengeler içinde hareket ettiği kaydediliyor:

"Azerbaycan, Batı yanlısı olmakla birlikte, dünya coğrafyasındaki konumunu iyi biliyor.. Süper güçlerin, etnik ve dini çatışmaların ortasında hassas bir bölgede bulunuyor. Batının yardımı konusunda yanlış hesap yapan Gürcistan’ın aksine, Azerbaycan çok dikkatli hareket ediyor. Aynı etnik kökene sahip laik bir Müslüman ülke olan Türkiye, Azerbaycan’ın doğal müttefiki. Ancak, Azerbaycan, Türkiye’nin NATO üyeliği ve Avrupa Birliği’ne üyelik başvurusunu gıptayla izlese de, Türkiye’de İslamiyet’in hükümette daha etkin hale gelmesini eleştiriyor."

New York Times İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in istifa edeceğini açıklamasının ardından Olmert’in yerine geçmek isteyen adayları sorumlu davranmaya çağırıyor. Gazete, İsrail’in Filistinlilerle kalıcı bir barış sağlayabilmek için siyasi cesaret gerektiren bazı adımlar atması gerektiğini vurguluyor:

"Filistin yönetimi başkanı Mahmut Abbas’ın koltuğu da sağlam değil. İsrail, Abbas’ın aşırı unsurlara karşı önlemler almasında ısrar etmekte haklı. Ancak Abbas’ın bu önlemleri alabilmesi için ihtiyaç duyduğu siyasi desteği sağlamasının yolu, Filistinlilerin günlük yaşam koşullarının düzeltilmesinden ve Filistin devletinin kurulmasına yönelik adımlar atılmasından geçiyor. Bu konularda Abbas’la birlikte çalışmak istemeyen İsrailli siyasetçiler sadece Hamas’ın güçlenmesine hizmet etmektedir. Arap ülkelerinin, daha sorumlu davranması için Hamas’a baskı yapmaları ve Abbas’a daha fazla siyasi ve ekonomik destek vermeleri gerekiyor."

USA Today petrol fiyatlarındaki düşüşün, yetkilileri ve vatandaşları rehavet havasına sokabileceği uyarısında bulunuyor. Gazete, Amerika’nın yabancı petrole bağımlılığını azaltacak önlemlerin zaman kaybetmeksizin uygulanması çağrısında bulunuyor:

"Amerikalılar, Temmuz ayında geçen yıla kıyasla % 4.7 oranında daha az seyahat etti. Bu yılın ilk yarısında petrol tüketimi, geçen yılın aynı dönemine kıyasla günde 800 bin varil daha az... Benzin fiyatlarındaki artış, otomobil üreticilerini, daha az benzin tüketen modellere ve yeni teknolojilere yöneltti. Güneş ve rüzgar enerjisinin payı daha da arttı. Petrol fiyatlarındaki artıştan kaynaklanan bütün bu değişiklikler, siyasi tartışmalardan çok daha etkili oldu. Ancak petrol fiyatlarındaki düşüş sürerse, bu eğilim etkisini kaybedebilir."

XS
SM
MD
LG