Erişilebilirlik

Rus Birlikleri Hala Çekilmiyor


Gürcistan'daki Rus birliklerinin hareket halinde olduğu ancak çekilme hazırlığı içinde görülmedikleri bildiriliyor.

Rus askeri sözcüsü General Anatoly Nogovitsyn, birliklerin Gürcistan'ı terketmeye başladığını açıklamıştı.

Ancak Gürcü yetkililer ve bölgedeki gazeteciler, Rus birliklerinin Güney Osetya dışındaki mevzilerinden ayrılmadıklarını ve zırhlı araçların Gürcistan içinde yeni yerlere yöneldiğini söylüyor.

Bu arada Amerikalı yetkililere atfen Rusya'nın Cuma günü Güney Osetya'ya SS-21 kısa menzilli füze rampaları yerleştirdiği bildirildi. Rus sözcü, haberi yalanladı.

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, bugün yaptığı açıklamada Rus vatandaşlarını tehdit eden herkesin şiddetle cezalandırılacağını belirtti. Moskova, çok sayıda Güney Osetyalıya Rus pasaportu vermiş bulunuyor.

Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, telefonda görüştüğü Rusya Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev'in, Rus kuvvetlerinin çekileceği sözü verdiğini açıkladı.

Gürcistan’da savaş nedeniyle demiryollarının hasar görmesi petrol ihracatını etkiliyor. İngiliz BP Petrol Şirketi, Cumartesi günü Doğu-Batı Demiryolunun patlama sonucu büyük hasar gördüğünü, bu nedenle Azerbaycan’dan trenle petrol sevkıyatının durdurulduğunu açıkladı.

BP daha önce de Gürcistan’daki boru hatlarının kullanımını askıya aldı. Bakü-Supsa petrol boru hattı, bölgeye düzenlenen saldırılardan sonra geçici olarak kapatıldı.

Bakü Tiflis Ceyhan Petrol boru hattı ise ay başında Türkiye’de meydana gelen patlama nedeniyle kapatılmıştı. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, bugün yaptığı açıklamada, boru hattının önümüzdeki günlerde kullanıma açılacağını söyledi.

XS
SM
MD
LG