Erişilebilirlik

Medvedev'den Çekilme Sözü


Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, birliklerinin bugün Gürcistan’dan çekileceği sözü verdi. Ancak Rus ordusunun çekilmeye başladığı yönünde çelişkili haberler alınıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, telefonda görüştüğü Rusya Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev’in, Rus kuvvetlerinin çekileceğine dair söz verdiğini kaydetti.

Paris’te Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Sarkozy’nin Rusya’yı, ateşkese uymamasının ciddi sonuçları olacağı konusunda uyardığı da belirtildi. Le Figaro gazetesine açıklama yapan Sarkozy, Rus askerlerinin Gürcistan’dan çekilmesinin pazarlık konusu yapılamayacağını belirtti ve gecikmeden yerine getirilmesi gerektiğini söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy Rusya’nın ateşkes koşullarına bütünüyle uymaması durumunda Avrupa Konseyi’ni olağanüstü toplantıya çağıracağını açıkladı.

Rusya’nın Gürcistan’ı işgalinin ardından 7 Ağustos’tan bu yana yaşanan uluslararası krizde gergin satranç oyunu devam ediyor. AB dönem Başkanı ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin arabuluculuğunda imzalanan 6 maddeli ateşkese rağmen Rusya’nın Gori’den askerlerini çekmemesi üzerine Pazar günü oldukça sıcak saatler yaşandı. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Gürcistan Devlet Başkanı Saakaşvili ile görüşerek, Gürcistan’a destek verdi ve bu ülkenin Nato’ya alınabileceğini söyledi. Rusya’ya ise 7 Ağustos öncesi duruma dönecek şekilde askerlerini çekmesi uyarısında bulundu. Amerika Dışişleri Bakanı Condolezza Rice’ın da Gürcistan’a destek vermesinin ardından Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’i telefonla arayarak uyardı.

Sarkozy’nin telefon görüşmesinde, anlaşmaya uymazsa Rusya’nın Avrupa Birliği ile ilişkilerinin bozulacağını işaret etmesi üzerine Medvedev Rus ordusunun bugünden itibaren Gori’den çekileceği sözünü verdi. Medvedev’in sözü Elysee Sarayı’ndan yapılan yazılı bir açıklama ile kamuoyuna duyuruldu ancak bu sözle de yetinmeyen Sarkozy, Le Figaro Gazetesi aracılığıyla “Rusya askerlerini çekmezse, Avrupa Konseyini olağanüstü toplarım” tehdidinde bulundu.

Fransız Le Figaro Gazetesi’nde bu sabah kendi kaleminden bir makale yazarak görüşlerini aktaran Sarkozy, bugünden itibaren Rus ordusunun çekilmeye başlamasını beklediklerini bildirdi. Medvedev ile Pazar yaptıkları telefon görüşmesinde Rus meslektaşından ateşkes anlaşmasına uyma konusunda kesin taahhütler aldığını anlatan Sarkozy, “Gecikme olmaksızın, bir an evel Rus ordularının Gürcistan’dan çekilmesi gerektiğini” söyledi.

Gürcistan’ın Güney Osetya’ya sonuçları düşünülmeden yaptığı müdahale ve Rusya’nın abartılı sert yanıtını eleştiren Sarkozy, Avrupa’nın barışı yeniden tesis etmek için kesinlikle ateşkes ortamının sağlanması ve varılan 6 maddelik ateşkes anlaşmasına uyulması gerektiğini vurguladı. Sarkozy, “Anlaşmada Rus ordularının Gürcistan’dan çekilmesi de vardı ve bu geri çekilme 7 Ağustos’dan beri Gürcistan’a giren bütün Rus güçlerini kapsıyor. Bu nokta benim gözümde en önemli nokta. Eğer Rusya altına imza attığı anlaşmaya saygı göstermezse, alınması gereken tavrı belirlemek üzere AB dönem başkanı olarak Avrupa Konseyini olaganüstü toplantıya çağıracağım” dedi.

Çözüm için Birleşmiş Milletler’in karar alması, yıkılan ve yerinden yurdundan edilen Gürcülere yardım etmek için, ulaslararası toplulukların insani yardım için harekete geçmesi gerektiğini vurgulayan Sarkozy, Avrupa Birliği’nin de, Rusya’nın sert tutumu karşısında kesin tavır alması gerektiğinin alltını çizdi. Sarkozy, herşeye rağmen AB’nin ilk görevinin Avrupalıları korumak olduğunu belirterek, makalesini “Sonuçları korkunç olabilecek, ve yeni bir soğuk savaşın ilk habercisi olarak nitelenen bir krizi büyümeden engelleyebildik” dedi.

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner de Pazar gazetesine verdiği demeçte, Rusya’nın hala geri çekilmemesinin ve Rusya’nın bölgede bir süper güce dönüşşmesinin endişe verici olduğunu söyledi.

Şimdi Avrupa Birliği Rusya’nın gün boyunca askerlerini Gürcistan’dan geri çekmesini bekliyor. Bu arada Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü üyesi ülkeler bugün Viyana’da toplanarak ateşkes sürecini izlemek üzere 100 kadar gözlemci gönderilmesini görüşecek.

Gürcistan ve Rusya’nın vardığı ateşkes, tarafların, 7 Ağustos’tan önceki mevzilerine dönmesini öngörüyor. Ancak Kremlin’den, Gürcistan’dan tamamen çekilme konusunda açıklama yapılmadı. Gürcistan, barış gücü adı altında bile olsa, Rus askerlerinin kendi topraklarında kalmasını istemiyor.

Öte yandan, Güney Osetya’daki ayrılıkçı devletin başkanı Eduard Kokoity, hükümeti feshederek olağanüstü hal ilan etti.

XS
SM
MD
LG