Erişilebilirlik

McCain ve Obama'dan Dialog Çağrısı


Cumhuriyetçi aday John McCain, kampanyasını sürdürüyor, Demokrat aday Barack Obama ise tatilde. İki aday da Rusya’nın Gürcistan’a müdahalesini kınadı, ancak bu krizin diyalog yoluyla çözülmesi çağrısında bulundu. McCain Gürcistan’la Rusya arasındaki çatışmaya askeri müdahaleden yana olmadığını söyledi.

Senatör John McCain, Amerika ve müttefiklerinin, Rusya’ya, attığı bu adımın uzun vadeli sonuçlarını hatırlatması gerektiğini ve asıl amacın, Rus kuvvetlerinin Gürcistan’dan çıkması olduğunu bildirdi.

McCain, Rus ordusunun Gürcistan’a girmesini şiddetle kınadı.

"Rusların yaptığı uluslararası hukuku çiğnemek. Böyle birşeye 21’inci yüzyılda yer olamaz"

Michigan eyaletinde kampanyasına devam eden Senatör McCain, Rusların çizgiyi aştığını söyledi.

"Ruslarla diyalog içinde olmamız gerekir. Moskova’yla aramızda iyi ilişkilerin sürmesini istiyorum. Ancak Rus ordusu Gürcü topraklarından derhal çekilmeli. 21’inci yüzyılda ülkelerin birbirlerinin topraklarını işgale kalkışmaları kabul edilemez."

McCain’in rakibi Demokrat Parti adayı Barack Obama ise, tatilde olmasına rağmen, hem Rusya, hem de Gürcistan’a itidal çağrısında bulundu.

"Bu durum Gürcistan’ın uluslararası sınırlarının açıkça ihlalidir. Birleşmiş Milletler de, bir üyesinin egemenlik hakkını ve dünya barışını savunmalıdır."

Senatör McCain 1997 yılından bu yana üç kez Gürcistan’a gitti. Ancak McCain’in dış politika danışmanı Randy Scheunemann hakkında bazı soru işaretleri var. Scheunemann, geçen Nisan ayına kadar Gürcistan adına lobicilik yapmış ve bu ülkeden yüzbinlerce Dolar para almıştı.


XS
SM
MD
LG