Erişilebilirlik

14 Temmuz Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Gürcistan Devlet Başkanı Mikail Saakaşvili’nin, Rusya’yla yaşanan çatışmalara ilişkin bir değerlendirmesine yer veriyor. Rusya’nın sadece Gürcistan’ın egemenliğini değil, demokrasisini de hedef aldığını öne süren Gürcü lider, Batı’nın bu tehdide cevap vermesi gerektiğini belirtiyor:

"Bu savaş sadece Gürcistan’ı değil tüm dünyanın güvenliğini ve özgürlüğünü tehdit ediyor. Eğer uluslararası toplum bu saldırganlığa karşı kararlı bir tavır almazsa, özgürlük ve demokrasinin yayılması düşüncesi için ölüm çanı çalmış olacaktır. Batının demokrasi ve özgürlük söylemine inanarak ülkemin geleceğini riske attım. Şimdi Gürcistan saldırıya uğrarken sormak istiyorum: Eğer Batı bizimle birlikte değilse, kiminle birlikte? Eğer bu konuda bir kırmızı çizgi şimdi çizilmeyecekse ne zaman çizilecek? Moskova’nın hayalindeki yeni dünya düzeninin ilk kurbanının Gürcistan olmasına izin veremeyiz."

New York Times da Rusya’nın Gürcistan’a saldırısı karşısında Batı’yı daha aktif bir tavır almaya çağırıyor. Amerika’nın ve Avrupa’nın bu krizi uzun süredir görmezden geldiğini kaydeden gazete, somut önerilerini şöyle sıralıyor:

"Gürcistan’ın egemenliği garanti altına alınmalıdır. Tiflis, Güney Osetya ve Abhazya üzerinde denetim kurma amacından muhtemelen vazgeçmek zorunda kalacaktır, ancak Rusya’nın bu iki bölgeyi güç kullanarak ilhak etmesine izin verilmemelidir. Bölgeye 200 ila 300 gözlemci göndermeyi kararlaştıran Avrupa Birliği dışişleri bakanları bu kararı bir an önce uygulamalıdır. Washington ve Avrupa, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden bölgeye daha fazla barış gücü gönderilmesi konusunda karar alınması için çaba harcamalıdır. Bu işgalin hiç başlamaması gerekiyordu ama şimdi Amerika ve Avrupa işgalin bir an önce bitmesinde ısrarlı olmalıdır."

USA Today artan enerji talebini karşılamak için nükleer santral seçeneğinin yeniden değerlendirilmesi gerektiği görüşüne yer veriyor. Nükleer enerjinin kömürden daha temiz olduğunu belirten gazete, nükleer reaktörlerin güvenliği konusunda da önemli adımlar atıldığını kaydediyor.

"Amerika’nın elektrik ihtiyacının yüzde 20’sini üreten 104 nükleer santral, enerji talebinin arttığı bir dönemde bu talebin önemli bir kısmını karşılıyor. Ancak Amerika’nın enerji sorunu öylesine büyük ki tüm makul önerilerin dikkate alınması gerekiyor. Enerji tasarrufu ve verimliliği, rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynakları, kömürü daha temiz biçimde kullanma yolları, petrol üretimini artırmak için kıyı şeridinde ve Alaska’da sondaj çalışmalarına başlanması gibi önerilerin hepsi değerlendirilmelidir. Nükleer enerjide çözüm, önerilerinin önemli ve kendini kanıtlamış bir parçasıdır."

Boston Globe İran’ın nükleer programı konusunda Washington’un diplomatik yöntemleri öne çıkartma çabasını olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyor. Gazete, İsrail’in İran’a olası bir saldırısının da Amerika’nın çıkarlarına zarar vereceğini vurguluyor:

"İran, yeraltındaki nükleer santrifüj tesislerinin sayısını daha da artırdı. Yerüstü tesislerinin bombalanması ise İran’ın hem misillemede bulunmasına hem de nükleer programını hızlandırmasına hizmet edecektir. Başkan Bush, İran’ın nükleer programına karşı yaptırım uygulanması için Rusya’nın desteğini sağlaması yönündeki İsrail’in tavsiyesini dikkate almalıdır. Bunun için de Polonya ve Çek Cumhuriyeti’ne yerleştirmeye çalıştığı füze savunma sisteminden vazgeçmesi gerekiyor. İran’ın nükleer bir güç olmasını önlemek için, zaten delik bir şemsiyeye benzeyen bu projeden vazgeçilmesi büyük bir bedel sayılmaz."

XS
SM
MD
LG