Erişilebilirlik

'Rusya Sözünü Tutmalı'


Başkan Bush, Rusya’dan Gürcistan’da ateşkes ilanına bağlı kalmasını ve ülkeden askerlerini çekmesini istedi.

Beyaz Saray’da konuşan Bush Amerikan ordusunun Gürcistan’a insani yardım gönderdiğini söyledi ve Rusya’nın buna izin vermesi çağrısında bulundu. Amerika, Gürcistan’a insani ve tıbbi yardım malzemeleri göndermek için hava ve deniz kuvvetlerini kullanacağını bildirdi.

Bush, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’yle görüşmek üzere Paris’e gideceğini ardından da Tiflis’e geçeceğini bildirdi. Başkan Bush, Rice’ın Tiflis’te Amerika’nın Gürcistan’daki demokratik hükümete sarsılmaz destek vereceğini vurguladı.

Başkan Bush, Rusya’nın Gürcistan’daki tüm askeri eylemleri durdurma ve ülkeye soktuğu tüm kuvvetleri geri çekme sözünü tutacağını umduğunu söyledi.

Bush, Rus birliklerinin Gori kentinin doğusunda mevzilenerek Doğu-Batı karayolunu kestiği, ülkeyi ikiye böldüğü ve Tiflis’i tehdit ettiği yolundaki haberleri kaygıyla karşıladıklarını belirtti.

Bush ayrıca Rus birliklerinin Poti limanına girdiği, Rus zırhlı araçlarının limana girişi engellediği ve Gürcü gemilerini batırdığı haberlerinin de kaygı yarattığını vurguladı.

Beyaz Saray bahçesinde, iki yanında savunma ve dışişleri bakanlarıyla birlikte konuşan Bush, Amerika’nın demokratik yoldan göreve gelmiş Gürcü hükümetinin yanında olduğunu tekrarladı ve Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesini istedi. Rusya’nın Gürcistan’da hükümet değişikliği istemediğini açıkladığını belirten Bush, Moskova’dan bu açıklamasına bağlı kalacağını umduğunu vurguladı.

Rusya’nın askeri operasyonunun, Gürcistan’daki niyetleri konusunda ciddi sorular yarattığını belirten Bush, Moskova’yı 21’inci yüzyılın siyasi, ekonomik ve güvenlik sistemleriyle bütünleşmeye çağırdı.

Bush, Rusya’nın Amerika ve Avrupa ile ilişkilerini onarma ve dünyadaki yerini yeniden almaya başlaması için, krizi sona erdirme yönünde verdiği sözleri tutması gerektiğini de vurguladı.

XS
SM
MD
LG