Erişilebilirlik

Amerikan Seçimleri Çekişmeli Olacak


Başkan adayları, Kasım'daki Başkanlık seçimleri öncesinde yoğun kampanyalarına devam ederken, yeni bir kamuoyu yoklaması, Demokrat Parti Başkan Adayı Barack Obama'nın, Cumhuriyetçi rakibi John McCain'e karşı yüzde 6 önde gittiğini gösteriyor. Pew Araştırmaları Merkezi'ne göre, seçim çok çekişmeli geçecek.

Pew Araştırmaları Merkezi Başkanı Andrew Kohut, bunu şaşırtıcı bulmuyor. Kohut, Amerika'nın Sesi'nin bir programına katıldı ve Barack Obama'yla John McCain arasındaki başkanlık yarışının son ana kadar çekişmeli geçeceğine kuşku olmadığını söyledi.

Kohut "Bence yarış son ana kadar başabaş gidecek. Obama'nın arayı açma potansiyeli var, ama McCain'de bu potansiyeli göremiyorum. Kazansa bile yarış çok yakın sonuçlanacak. Obama arayı açabilir, ama şu ana kadar gelen sonuçlar o kadar beklenmedik çıktı ki, tahminleri abartmamak gerek" diye konuştu.

Diğer anket şirketleri gibi Pew Araştırmaları Merkezi Başkanı Kohut da, Obama'nın şu anda yarışı önde götürdüğünü kabul ediyor. Kohut, Demokrat Parti'nin genel avantajına rağmen Obama'nın fazla avantajlı olmadığına inanıyor:

"Son anketimizde Obama, Senatör McCain'in yaklaşık yüzde 5 önünde. Bu seçimlerde ibre Demokrat Parti lehine kaysa da, Cumhuriyetçi adayın Demokrat rakibiyle arası, bizim altı ay öncesinde tahmin ettiğimiz kadar açık değil. Bu Başkan Bush için yine de iyi haber sayılmaz. Amerikalıların beşte birinden azı ülkenin durumundan memnun değil. Bazı durumlarda başkanlık seçimleri referanduma benziyor. Cumhuriyetçiler statükoyu, Demokratlar's değişimi simgeliyor."

Andrew Kohut, Pew Araştırmaları Merkezi'nin yaptığı seçim tahminlerinin uluslararası alanda da ilgi gördüğünü söylüyor:

"Geçtiğimiz Nisan ve Mayıs aylarında 24 ülkede araştırma yaptık ve Amerika'daki başkanlık seçimlerine gösterilen ilgi bizi şaşırttı. Bu ülkelerde, Amerikan seçimlerine ilgi çok büyük. Örneğin Japonya'da, anketimize katılanların yüzde 83'ü, seçimlere yakından izlediğini söyledi. Bu oran Amerika'da aldığımız sonuçlardan yüzde 3 fazla.

Pew ve diğer kamuoyu araştırma şirketlerine göre, Amerikalı seçmenlerin başkanlık yarışına ilgisi bu ay sonu ve gelecek ay başında yapılacak Cumhuriyetçi ve Demokrat Parti kurultaylarında daha da artacak. Connecticut eyaletindeki Quinnipac Üniversitesi kamuoyu araştırmaları uzmanı Clay Richards şöyle konuştu:

"Seçmenler Kasım ayındaki seçimler yerine günlük işlerine kafa yormayı tercih ediyor. Yazın yapılan kamuoyu yoklamalarına bakmamak ve parti kurultaylarına kadar beklemek gerek. Amerikan halkı kurultaylardan sonra Senatör Obama hakkında daha fazla bilgi sahibi olacak."

Demokrat Parti kurultayı bu ayın son haftasında Denver, Cumhuriyetçi Parti kurultayıysa Eylül ayının ilk haftasında Minneapolis kentlerinde yapılacak.

XS
SM
MD
LG