Erişilebilirlik

6 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor, bir yıl önce Fransa cumhurbaşkanlığına seçilen Nicolas Sarkozy'nin başlattığı reformlarla yeni Amerikan başkanına da örnek oluşturduğunu kaydediyor. Gazete, Fransa ile Amerika arasındaki bütün farklılıklara rağmen, Amerika'nın Sarkozy'nin deneyimlerinden ders çıkartabileceğini savunuyor:

"Sarkozy'nin işi hiç kolay değil. Sendikalar mücadeleye hazırlanıyor. Küresel ekonominin gidişatı, petrol ve gıda fiyatlarındaki artış Fransa'nın durumunu daha da zorlaştırıyor. Bazı ekonomistler, ülkenin resesyona doğru gittiğini öne sürüyor. Ancak Fransa'da işsizlik son 25 yılın en düşük seviyesinde ve veriler Sarkozy'nin ekonomik reformlarının işe yaradığını gösteriyor. Yeni Amerikan başkanının da Sarkozy'den öğrenecekleri var."

Washington Post, üç ay önce Nergis tayfununun vurduğu Burma'da sıkıntıların hala sürdüğüne dikkat çekiyor. Gazete, Burma'da asıl felaketin tayfun değil, uluslararası yardımı engelleyen cunta yönetimi olduğunu vurguluyor:

korumayı tercih ettiler. Bu nedenle Başkan Bush'un yarın Burmalı sürgünlerle buluşacak olmasını ve bayan Bush'un da Burmalı mültecilerin kampını ziyaret edecek olmasını önemsiyoruz. Bu temaslar sayesinde Burma'da geçen yıl hem insani hem de siyasi açıdan işlerin daha da kötüye gittiği gerçeğinin bir kez daha hatırlanacağını umuyoruz. Bush'un Çin'deki temasları sırasında bu ülkenin 20 yıldır Burma'daki diktatörlüğe verdiği destek nedeniyle tarihe olumsuz bir örnek olarak geçeceğini de hatırlatmasını umuyoruz."

Washington Times, Meksiko City'deki AIDS konferansı nedeniyle Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki Moon'un imzasını taşıyan bir makaleye yer veriyor. Genel Sekreter, AIDS'lilere karşı uygulanan ayrımcılığın hastalıkla mücadeleye büyük zarar verdiğini belirtiyor:

"Hemen hemen dünyanın her yerinde HIV'lilere karşı ayrımcılık uygulanıyor. Dünyadaki ülkelerin üçte birinde AIDS'lilerin haklarını koruyan hiçbir yasal düzenleme bulunmuyor. Kamuoyunun hastalığa karşı ortak mücadeleye girmesinde en büyük engel bu ayrımcılıktır. Bu nedenle insanlar teşhis veya tedavi amacıyla doktora gitmeye çekiniyor. İnsanlar, dışlanmaktan korktukları için bu konuda konuşmuyorlar veya alınabilecek basit önlemleri almıyorlar. Ayrımcılığa karşı mücadelede yasal düzenlemeler ve doğru politikalar büyük önem taşıyor. Ancak en önemli unsur açıkça bu konuda konuşabilmektir. İnsanların seslerini giderek yükseltmeye başlaması cesaret vericidir."

New York Times, kredi kartlarıyla ilgili şikayetler konusunda Kongre'yi göreve çağırıyor. Gazete, Kongre'nin kredi kartı dağıtıcılarını değil tüketicileri koruması gerektiğinin altını çiziyor:

"Temsilciler Meclisi Mali Hizmetler Komisyonu geçen hafta Kredi Kartı Kullanıcılarının Hakları yasa tasarısını onayladı. Tasarı, kredi kartı şirketlerinin daha önceden belirlenen faiz oranlarını artırmasını yasaklıyor. Tüketicilerin önce yüksek faizli borçları ödemesine olanak tanıyor. Haksız gecikme bedeli uygulamasına son veriyor. Bu tasarı bir an önce Temsilciler Meclisi gündemine de alınmalıdır. Bankalar bu tasarıya ve Merkez Bankası'nın düzenlemelerine karşı açık bir savaş başlatmış durumda. Kongre tüketicilere adil ve açık kurallarla kredi kartı kullanma imkanı sağlamalıdır."

XS
SM
MD
LG