Erişilebilirlik

Olimpiyatlar İçin Geri Sayım Başladı


2008 Olimpiyat oyunlarına geri sayım başladı. Çin’de hazırlıklar bütün hızıyla devam ederken, ülkede hava kirliliği, insan hakları ihlalleri ve basın özgürlüğü konusunda kaygılar sürüyor.

Olimpiyatlar için Çin Seddi bile yenileniyor. 13 bin metre uzunluğundaki Çin Seddi Olimpiyatlara katılacak 205 ülkenin bayraklarıyla süsleniyor. Olimpiyatlara birkaç hafta kala yetkililer hazırlıklara son şeklini veriyor. Kuş Yuvası adlı ana stadyum dahil 31 tesis aylar öncesinden hazırlandı. Dünyanın dört bir yanından gelecek 20 bin kadar basın mensubunu barındıracak basın merkezi de yeni açıldı. Tesisleri inceleyen Uluslararası Olimpiyat Komitesi yetkilisi Hein Verbruggen anlatıyor: “Uluslararası yayın merkezi ve bu muhteşem bina belki oyunların en önemli iki yapısı. Çünkü, 2008 olimpiyatlarıyla ilgili haberler buradan dünyaya anlatılacak.”

Olimpiyat oyunları için başkent Pekin’de de birçok değişiklik yapıldı. Hükümet 5 binden fazla tuvaletin yenilenmesi için 57 milyon Dolar harcadı. Ayrıca binlerce gönüllü, İngilizce öğrendi, yabancılarla nasıl iletişim kuracakları konusunda eğitildi. Ancak Olimpiyatlar’ın Çin’in imajını yükseltmeye mi yoksa eleştirenlerin tezlerini kuvvetlendirmeye mi yarayacağını kimse bilmiyor.

Pekin’deki hava kirliliğine karşı Çinli yetkililer 15 milyar Dolar’dan fazla para harcayarak fabrikaları kent dışına taşıdı ve oyunlar sırasında kentteki araç trafiğini sınırladı. Basın özgürlüğüyle ilgili konular, oyunların yayın hakları için milyarlarca Dolar ödeyen kanalların Tiananmen Meydanı’ndan ne zaman yayın yapacaklarının sorgulanmasıyla yine gündeme geldi. İnsan hakları örgütleri, dünyanın dikkati Çin’e çevrilmişken bu ülkenin sicilini ortaya seriyor. Uluslararası Af Örgütü, Çin’in Paris Büyükelçiliğine ilettiği 120 bin kişilik başvuruda siyasi tutukluların salıverilmesi çağrısında bulundu. Örgüt Çin’de yaklaşık 500 bin kişinin suçlarını bilmeden ya da mahkemeye çıkarılmadan gözaltında tutulduğunu belirtiyor. Uluslararası Af Örgütü’nün Fransa’daki Direktörü Stephen Oberreit’e göre dünya Çin’den bu konuda bir açıklama bekliyor. Oberreit, “Olimpiyat oyunlarını düzenleyen Çin’e insan haklarıyla ilgili taahhütlerinin hatırlatılması gerekiyor,” diyor.

Şimdiye kadar Çin diplomatik skandallardan kaçınmayı başardı. Çin’in Tibet’le ilgili politikası yüzünden önce açılış törenlerine katılmayabileceğini ima eden Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, sonunda törenlere gideceğini söyledi. Törenlere katılacağını açıklayan Başkan Bush, insan hakları ihlalleriyle ilgili kaygılarını Çin Devlet Başkanı Hu Şintao ile paylaştığını söyledi. Olimpiyatların modern Çin’i dünyaya tanıtması umuduna rağmen siyasetin oyunları gölgelemesinden de kaygı duyuluyor.



XS
SM
MD
LG