Erişilebilirlik

Almanya'da İşsizlik Oranı Düştü


Almanya’da işsizlik, son 15 yılın en düşük seviyesine indi. Temmuz ayında ülkede iş sahibi olmayanların sayısı 3 Milyon 200 bine indi. Bu, geçen yılın aynı dönemine göre işsiz sayısında 500 bin kişilik bir azalma anlamına geliyor. Buna karşılık hem siyasetçiler hem de uzmanlar gelir dağılımındaki adaletsizliğin giderek arttığını belirtiyorlar.

Almanya’da istihdam konusunda son üç yılda toz pembe bir tablo oluştu. 2005 yılında yüzde 13 olan işsizlik oranının şimdilerde yüzde sekiz oranının altına inmesinin yanısıra, dışticaretde rekor üstüne rekor kırılırken, ekonomik büyüme de kaydediliyor. Tabii hükümetin ve iş çevrelerinin yüzü gülüyor. Ancak uzmanlar ve yapılan araştırmalar farklı bir gerçeği de ortaya koyuyor, ülkede orta tabaka giderek küçülüyor, alım gücü zayıflıyor, fakir giderek fakirleşiyor, zenginse mülküne mülk katıyor. Yani göz kamaştıran ekonomik rakamlar iş sahibi olanlara bile fayda etmiyor. Açıklanan işsizlik rakamları da gerçek durumu yansıtmadığı için eleştiriliyor. Erlangen Üniversitesi İktisat Enstitüsü Başkanı Profesör Şefik Alpbahadır, azalan işsizliği sabun köpüğüne benzetiyor.

Sol Parti Federal Parlamento Milletvekili Hakkı Keskin, bir zamanlar sosyal adaletin ve refahın örnek ülkeleri arasında gösterilen ve belkide bu yüzden Türk iş göçünün birinci adresi olan Almanya’da globalleşmenin etkilerinin çok sert bir şekilde hissedildiği görüşünde.

Hakkı Keskin’e göre, Almanya’daki sosyal adaletsizliğin nedenlerinden biri de sendikaların eski güçlerini ve mücadeleci ruhlarını yitirmeleri. Federal milletvekili Keskin, 90lı yıllara kadar her iki Türk çalışandan birinin sendikalı olduğunu, şimdi ise bunun yedide bir oranına düştüğünü belirtiyor.

Almanyalı Türkler ise, bir zamanlar ‚taşı, toprağı altın’ diyerek geldikleri Almanya’nın içinde bulunduğu değişim sürecini kaygı ve korkuyla izliyorlar.

Berlin muhabirimiz Cem Dalaman'ın haberini yukarıdaki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG