Erişilebilirlik

YAŞ Toplantısı Sona Erdi


Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) yeni komuta kademesinin şekillendiği Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantısı sona erdi. Şura'da alınan kararlar gereği, 30 Ağustos itibariyle emekli olacak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın yerine Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ getirildi. Başbuğ'un yerini Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Koşaner’in yerini de Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Atila Işık aldı. Şuradan, hiçbir TSK personeli için ordudan ihraç kararı çıkmadı.

1 Ağustos’ta başlayan YAŞ toplantıları, üç günlük bir mesainin ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Şura üyelerine verdiği öğle yemeğiyle tamamlandı. Şura'da alınan kararlar, Cumhurbaşkanı Gül’ün onayının ardından Genelkurmay Başkanlığı tarafından kamuoyuna duyuruldu.

YAŞ kararları gereğince, Genelkurmay Başkanlığı görevinin yeni sahibi Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ oldu. 29 Nisan 1943 doğumlu olan Başbuğ da yaş haddi nedeniyle Genelkurmay Başkanlığı'nda tıpkı, selefi Orgeneral Büyükanıt gibi 2 yıl kalacak. 2002’de orgeneralliğe terfi eden Başbuğ, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı, Genelkurmay 2. Başkanlığı, 1. Ordu Komutanlığı görevlerinin ardından 2006’da Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanmıştı. TSK Üstün Cesaret ve Feragat, TSK Üstün Hizmet madalyaları ve Pakistan İmtiyaz Nişanı sahibi olan Başbuğ, selefi Büyükanıt’la karşılaştırıldığında ‘daha sakin ve keskin’ olarak biliniyor.

Kara Kuvvetleri'nde orgeneralliğe sadece iki isim terfi etti. Bu isimler 4. Kolordu Komutanı Korgeneral Aslan Güner ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Hayri Kıvrıkoğlu. Aynı zamanda Ankara Garnizon Komutanı da olan Korgeneral Güner, Cumhurbaşkanı Gül'ün türbanlı eşi Hayrünnisa Gül'le tokalaşmamak için uyguladığı ilginç protokolle dikkatleri çekmişti. Güner, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı’na getirilerek orgeneral rütbesine terfi etti. Eski Genelkurmay Başkanlarından emekli orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun yeğeni olan Korgeneral Kıvrıkoğlu da KKTC'deki görevi sırasında Lokmacı sınır kapısının açılması ile ilgili tartışmaların ardından bir resepsiyonda KKTC Başbakanı Sabit Soyer'in elini sıkmayarak gündeme gelmişti. Kıvrıkoğlu da, orgeneralliğe terfi ederek Ege Ordu Komutanlığı’na getirildi. YAŞ kararları sonrasında Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun da 1. Ordu Komutanlığı’na getirildi. 2. Ordu’nun yeni komutanı Orgeneral Necdet Özel, 3. Ordu’nun yeni komutanı, Orgeneral Saldıray Berk oldu.

XS
SM
MD
LG