Erişilebilirlik

Irak'ta Amerikan Kaybı En Düşük Düzeyde


Temmuz ayında Irak’ta ölen Amerikan askerlerinin sayısı 2003 yılında ülkenin işgalinden bu yana en düşük seviyeye geriledi. Geçen ay Irak’ta 11 Amerikan askeri öldü.

Aynı ay şiddet olaylarında ölen sivillerin sayısı da 2005 yılından bu yana en düşük sayıya ulaştı. Temmuz ayında 300 ila 400 sivilin öldüğü tahmin edilirken, 100 kadar Irak güvenlik görevlisinin de çatışmalarda hayatını kaybettiği açıklandı.

Başkan Bush, Irak’ta iyileşen güvenlik durumunun belirli bir ölçüde kalıcı gibi göründüğünü söyledi. Başkan, Irak’ta şiddetin önemli ölçüde azalması sonucu, Amerikan askerlerinin görev süresinin indirileceğini bildirdi.

Bush Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada, Irak’a gönderilen Amerikan askerlerinin 1 Ağustos’tan itibaren 15 ay yerine 12 ay ülkede kalacağını belirtti.

Irak’ta şiddetin 2004 yılından beri en düşük düzeyine indiğini ve bir ölçüde istikrar sağlandığını vurgulayan Bush, ancak bu durumun hala bozulabileceği uyarısında bulundu.

Amerikan askerlerinin sayısının arttırılmasının, Irak kuvvetlerine operasyonlarda öncülüğü ele alma imkanı verdiğini belirten Bush, Amerikan kuvvetlerinin artık daha çok destek rolü üstlendiğini söyledi.

Bush Irak’ta siyasi cephedeki ilerlemeyi de övdü ve Amerikan kuvvetlerinin geleceğini belirleyecek güvenlik anlaşmasıyla ilgili görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

Bu arada, Iraklı radikal Şii lider muktada el-Sadr, Bağdat hükümetini Amerikan askerlerinin ülkede kalmasına izin veren bir anlaşmayı reddetmeye çağırdı. Sadr, anlaşmayı imzalamazsa Başbakan Nuri –el-Maliki’yi resmen siyasi olarak destekleyeceğini belirtti.

Amerikan askeri varlığına şiddetle karşı çıkan Sadr’a bağlı Mehdi ordusu, geçen Ağustos’taki ateşkes anlaşmasına kadar Amerikan askerleriyle sık sık çatışmaya girmişti.

Öte yandan, Musul yakınlarında girişilen bir intihar saldırısında üç Iraklı polis öldürüldü. Saldırganın bomba yüklü aracını karakola sürdüğü, patlamada dört polisin de yaralandığı bildirildi.

XS
SM
MD
LG