Erişilebilirlik

İran Uzlaşmaya Yanaşmıyor


İran uluslararası toplumun sunduğu teşvik paketini zamanında yanıtlamayacağının işaretini verdi.

Amerika, İngiltere, Çin, Fransa, Almanya ve Rusya İran’ın uranyum zenginleştirme programını durdurması karşılığında kendisine bir dizi öneri paketi sunmuş ve pakete Cumartesi gününe kadar yanıt verilmesini şart koşmuştu.

İran Dışişleri Bakanı Manuşer Muttaki kendilerine tanınan süreyi reddetti. Muttaki İran’ın kendi görüşlerini açıkladığını ve şimdi yanıt beklediğini belirtti.

Öte yandan 118 üyeli Bağlantısızlar Hareketi İran’ın nükleer programına destek vererek, Tahran’ın barışçıl nükleer enerji üretmesine hakkı olduğunu savundu.

Bağlantısızlar haraketi Tahran’da dün bir zirve gerçekleştirdi. Aynı grup daha önce de tüm ülkelerin sivil amaçlı nükleer enerji kullanma hakkı olduğunu açıklamıştı.

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney de İran’ın nükleer programını durdurması yolundaki baskılara boyun eğmeyeceğini söyledi. Öte yandan İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak dün BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile New York’taki görüşmesinin ardından uluslararası topluma İran’a sert yaptırımlar uygulaması çağrısında bulundu.

XS
SM
MD
LG