Erişilebilirlik

28 Temmuz Amerikan Basınından Özetler


Los Angeles Times AKP hakkındaki kapatma davasında karar duruşmalarına bugün başlanacağını belirtiyor. Laura King imzalı haberde, kapatma davasının Türk toplumunda bir kutuplaşmayı de beraberinde getirdiği vurgulanıyor:

Büyük çoğunluğu Müslüman olan ancak laikliğin benimsendiği Türkiye'de AKP hakkındaki kapatma davası, dindarlarla, dinle ilgili her türlü sembolü kamusal yaşamdan uzak tutmak isteyenler arasındaki derin görüş ayrılıklarını da ortaya koyuyor. Kent bulvarlarından köy pazarlarına kadar her yerde yaşanan toplumsal kutuplaşmanın yankıları duyuluyor. Her iki taraf da kendi özgürlüğünün tehlike altında olduğunu belirten ifadeler kullanıyor. Her iki taraf da, kapatma davasının bölgesel anlaşmazlıklarda arabuluculuğa soyunan Türkiye'nin diplomatik konumunu sarsacağını düşünüyor. Gelişmeler, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine de darbe vurmuş durumda.

New York Times Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani'nin Washington ziyareti nedeniyle iki ülke ilişkilerini mercek altına alıyor. Bush yönetiminin Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerrref'e verdiği desteğin sivil hükümette rahatsızlık yarattığını hatırlatan gazete, hükümetin terörle mücadeledeki yetersizliğinin de Washington'u kaygılandırdığını yazıyor:

Bush yönetimi, Gilani'nin ziyareti esnasında hem Pakistan'daki demokrasiyi hem de Pakistan'ın terörle mücadele kapasitesini güçlendirme konusundaki kararlılığını vurgulamalıdır. Pakistan'ın sivil yöneticileri de, dürüst ve etkin bir işleyiş oluşturmalıdır. Seçmenlerine, terörle mücadelenin sadece Amerika'nın savaşı olmadığını, terörün Pakistan'ı da tehdit ettiğini anlatmalıdır. Pakistan hükümeti, El Kaide'nin etkili olduğu aşiret bölgesinde sosyal hizmetleri ve ekonomik kalkınmayı sağlayarak, aşiret reisleriyle iyi ilişkiler geliştirmeli ve otoritesini oturtmanın yollarını bulmalıdır. El Kaide ve Taliban'a karşı eğitimli seçkin birlikleri devreye sokmalıdır.

Boston Globe Demokrat başkan adayı Barack Obama ile Cumhuriyetçi aday John McCain'in dış politikalarındaki farklılığın "özde değil sözde" olduğu görüşüne yer veriyor. Yapılan yorumda Amerikan dış politikasının resmi anlaşmalar, kurallar ve ortak çıkarlarla büyük ölçüde belirlenmiş olduğu belirtiliyor:

Yeni Amerikan başkanı, dış politikada, gerçeklerin belirlediği sınırlamalarla yüzyüze gelecek. Başkan Bush'un sekiz yıldır izlediği dış politikayı bir çırpıda silip atmak Obama'nın söylediği ve Obama yandaşlarının umduğu kadar kolay olmayacak. Bu konuda keskin sözler sarf etmek veya seçmenlerin hoşuna gidecek cümleler kurmak, seçimi kazanmaya yardımcı olabilir ancak ulusal çıkarları garanti altına almaz. Yeni başkanın dış politikadaki başarısını, küresel tehditlere karşı müttefiklerle geliştireceği işbirliği belirleyecektir.

Christian Science Monitor tütün ürünlerini uyuşturucu madde olarak tanımlayan bir yasal düzenlemenin Kongre gündeminde olduğunu belirtiyor. Gazete, Beyaz Saray'ın bu düzenlemeye veto tehdidinde bulunmasını eleştiriyor:

Geçmiş hükümetler, sigara paketlerinin üzerine uyarı yazıları konmasını sağlayarak, küçük çocuklara sigara satılmasını ve kamusal alanlarda sigara içilmesini yasakladı. Bu şekilde Amerika'daki sigara alışkanlığının azalmasına önemli katkılarda bulundular. Şimdi Kongre, sigarayla ilgili düzenlemelerde Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi FDA'i yetkili kılarak çok önemli bir adım daha atma fırsatına sahip. Tasarı, sigarayı yasaklamıyor. Ancak sigara satışları, reklamları ve dağıtımı konusundaki düzenlemelerde FDA'i yetkili kılıyor. Federal hükümetin, sigaranın zararı kabul etmesinden bu yana 40 yıl geçti. Hükümet şimdi de tiryakilere ve gençlere bu alışkanlığı terk etmeleri konusunda yardımcı olmalıdır.

XS
SM
MD
LG