Erişilebilirlik

İstanbul'da Patlama : 17 Ölü


İstanbul Güngören’de meydana gelen bombalı terör saldırısı Türkiye’yi yasa boğdu. 17 kişinin öldüğü saldırının faillerinin bulunması için güvenlik kuvvetlerince başlatılan soruşturma derinleşiyor. Olay yerinde incelemelerde bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin 35 yıldır terörle mücadele ettiğine vurguladı, halka ‘birlik’ çağrısında bulundu. Dünyanın ‘şiddetle kınadığı’ saldırı, başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin çeşitli yerlerinde düzenlenen gösterilerle protesto edildi.

Güngören’de semtin en işlek caddesinde arka arkaya yapılan bombalı saldırının faillerinin bulunması için tüm güvenlik birimleri seferber oldu. Ancak, saldırının kimler tarafından düzenlendiğine ilişkin resmi bir açıklama henüz yapılmadı. Güngören’de akşam saatlerinde meydana gelen düşük şiddetli ilk bombalı saldırıyı, ikinci ve daha şiddetli bir bombalı saldırı izleyince, ölü sayısı 17’ye kadar yükseldi.

Çöp tenekelerine yerleştirilen bombaların patlaması, enaz 150 kişinin de yaralanmasına neden oldu, çevrede büyük tahribat yarattı.

Bakanlar Kurulu toplantısını iptal ederek olay yerine giden Başbakan Tayip Erdoğan, Güngören’de bir konuşma yaparak halka ‘teröre karşı birlik’ çağrısında bulundu. Terörün, tüm dünya için ortak tehdit olduğunu anlatan, Türkiye’nin de teröre karşı 35 yıldır mücadele verdiğini hatırlatan Erdoğan, “Terör örgütleri ve onların temsilcilerinin halktan desteğini kaybetmesi lazım. Bunu başarmamız lazım” diye konuştu.

Erdoğan, bombalı saldırının kimler tarafından yapıldığına ilişkin çalışmaların sürdüğünü belirtirken, çalışmaların sonucunun kamuoyuyla paylaşılacağını da söyledi. Erdoğan, bölgedeki vatandaşlarla tek tek ilgilenmeye çalışırken, vatandaşlar da “Kahrolsun PKK” sloganları attı.

Cenaze töreni


Güngören'deki patlamalarda hayatını kaybeden 17 kişiden 10'unun cenaze namazı Başbakan Erdoğan ve bakanların katılımıyla Fetih Camii'nde kılındı. Törene halkın yoğun ilgisi de dikkat çekici noktadaydı.

Cenazelerin getirilişi sırasında bir grup, tekbir getirerek, terörü lanetleyen sloganlar attı.Okunan duaların ardından, cenazeler gözyaşları ve tekbirler arasında omuzlara alınarak, cenaze arabalarına konuldu. Bu arada, cenazeye katılan ve ellerinde Türk Bayrağı ile 3 hilalli bayrak taşıyan bir grup da, "Kahrolsun PKK", "Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez" sloganları atarak, bir süre cenazelerin ardından yürüdü.

Ankara’da protesto


Bombalı saldırı Ankara’da da protesto edildi. Çeşitli siyasi parti ve sivil toplum örgütü üyesi bir grup, Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde toplandı. Grup adına okunan basın açıklamasında ‘halkların kardeşliği’ mesajına vurgu yapıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de Çarşamba günü Güngören’de incelemelerde bulunup, halka başsağlığı dileklerini açıklayacağı belirtildi.

Kınama mesajları


Saldırı, tüm dünyanın gündeminde de öne çıktı. Amerika, Türkiye’yle teröre karşı ‘müttefiklik’ ilişkisine vurgu yapan açıklamasında, Türk halkına ‘başsağlığı ve geçmiş olsun’ dileklerini iletti. Tüm Avrupa ülkeleri tek tek mesajlar yayınlayıp, Türkiye’nin terörle mücadelesine destek verdiklerini duyururken, Avrupa Komisyonu ve Konseyi’nden de saldırıyı kınayan açıklamalar yapıldı. Ortadoğu ülkeleri de saldırıyı kınayan açıklamalar yapıp, Türkiye’ye destek verdi.

XS
SM
MD
LG