Erişilebilirlik

Irak Yerel Seçim Yasası Yeniden Görüşülüyor


Irak’ta bir süre önce veto edilen yerel seçim yasasında değişiklik yapılması için parlamento üyelerine iki gün süre tanındı.

Irak parlamentosu başkan yardımcısı Şeyh Halid el Attiye, meclis komisyonlarının, tasarının neden reddedildiği konusunu incelediğini ve önümüzdeki 48 saat içinde nihai bir rapor sunmaya hazırlandığını bildirdi.

Irak Başkanlık Konseyi, yasa tasarısını veto etmiş ve parlamentoya geri göndermişti. Kararın, Amerika’nın da destek verdiği ve Ekim ayında yapılması planlanan yerel seçimleri geciktirmesi bekleniyor.

Kerkük’ün yönetimi konusunda referandum yapılmasını isteyen ve yönetimin Kürt, Arap ve Türkmenler arasında paylaşılmasına karşı çıkan meclisin Kürt üyeleri, diğer parlamento üyelerinin katıldığı gizli oylamanın ardından, meclisi terketmişti. Kendisi de Kürt olan Irak Devlet Başkanı Celal Talabani yasayı kabul etmemiş ve parlamentoyu, seçimlerle ilgili gizli oylamaya gitmesinden dolayı sert dille eleştirmişti. Talabani aynı zamanda red kararına gerekçe olarak, parlamentodan geçen yerel seçim yasa tasarısını kabul eden milletvekillerinin sayısının, sandalye toplam sayısının yarısından az olmasını gerekçe göstermişti.

XS
SM
MD
LG