Erişilebilirlik

24 Temmuz Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor, Bush yönetiminin AKP hakkındaki kapatma davasında sessiz kalmasını eleştiren bir makaleye yer veriyor. Alex Taurel ve Sadi Hamit imzalı makalede, yargı darbesi olarak adlandırılan kapatma davasının bütün Ortadoğu'daki demokratik gelişmeleri olumsuz etkileyeceği görüşüne yer veriliyor:

"Partilerin geleceğini yargıçlar değil, seçmenler belirlemelidir. Seçmenler de İslamcı hareketten ayrılan reformcu kadroların kurduğu AKP'ye büyük destek verdi. AKP'nin demokrasi karnesinin mükemmel olduğu söylenemez. Ancak AKP, günümüz Türkiye'sinin demokrasiye en yakın ve ironik bir biçimde en Batı yanlısı partisidir. Bush yönetimi kapatma davasını açıkça kınayarak, Amerika'nın içten gelen bir saldırıya karşı Türk demokrasisinden yana olduğunu göstermekle kalmayacak, demokratik ilkeleri savunanlara büyük bir ihtiyaç duyan bir bölgede, bu aktörleri savunmakta kararlı olduğu mesajını da vermiş olacaktır."

USA Today ise Demokrat başkan adayı Barack Obama'nın Irak politikasını eleştiriyor. Demokrat adayın ilk başta savaşa karşı çıkmakta haklı olduğunu savunan gazete, Obama'nın Irak'taki Amerikan askerlerinin sayısının artırılmasına karşı çıkmasının bir hata olduğunu öne sürüyor:

"Irak'taki Amerikan askerlerinin sayısının artırılması Obama'nın 16 ay içinde Irak'tan çekilme planını daha mümkün hale getirmiştir. Bir başka ilginç nokta ise, Irak'taki askerlerin takviye edilmesine karşı çıkan Obama'nın Afganistan için benzer bir taktiği savunmasıdır. Belki Obama'nın "Bush haklıydı" demesini beklemek fazla olabilir. Ancak böylesine önemli bir konuda Cumhuriyetçi aday John McCain'in 'savaşa girmek yanlıştı' demesi ve Obama'nın da askeri takviye planının işe yaradığını kabullenmesi bir ilerleme sağlanması açısından önem taşıyor. Amerikalılar, başkanlarının her zaman mükemmel davranmasını beklemiyorlar, ama hatalarından dönmelerini bekliyorlar."

Washington Post, Bush yönetiminin kalkınmakta olan ülkelerde AIDS'le mücadele için önümüzdeki beş yıl içinde 50 milyar Dolar'lık yardım planına destek veriyor. Ancak gazete, Amerika'nın HIV taşıyan göçmenlere ve turistlere 21 yıldır uyguladığı vize yasağını sürdürmesinin bir çelişki olduğunu da ifade ediyor:

"Vize yasağını savunanlar, HIV taşıyan göçmenlerin Amerika'ya akın etmesiyle birlikte kamu sağlığı üzerindeki yükün artacağını savunuyorlar. Haklı oldukları bir nokta var. Kongre Bütçe Dairesi, HIV taşıyanlara yönelik vize yasağının kalkmasının önümüzdeki on yıl içinde Amerika'ya 83 milyon Dolar'lık bir yük getireceğini tahmin ediyor. Ancak bu yük, göçmenlik harcının biraz artırılması ve HIV taşıyanlara özel sağlık sigortası zorunluluğu getirilmesiyle azaltılabilir. Bush, AIDS'le mücadelede önemli adımlar attı. Şimdi HIV taşıyanlara yönelik vize yasağını da kaldırarak bu konudaki başarılarına bir yenisini eklemelidir."

New York Times, 2000 yılındaki başkanlık seçimlerinde büyük tartışmalara neden olan oy pusulalarının tasarımı konusunda hala sorunlar yaşandığını yazıyor. Gazete, oy pusulalarındaki tasarım sorunları nedeniyle birçok seçmenin yanlış oy kullandığını veya oyunun geçersiz sayıldığını hatırlatıyor:

"Oy pusulalarının tasarımı eyaletlere bırakılmış durumda. Ancak eyalet yönetimlerinin bu konudaki kararları çeşitli tartışmaları da beraberinde getiriyor. Kongre, federal seçimlerde kullanılacak oy pusulalarının asgari standartlara sahip olmasını sağlayacak bir düzenleme yapmalıdır. Eyaletler, oy pusulalarının tasarımı konusunda daha kapsamlı yönetmelikler hazırlamalı, seçmenleri oy verme konusunda bilgilendirmelidir. Ayrıca her seçim sonrasında kaç oyun oy pusulasındaki hatalar nedeniyle geçersiz sayıldığını da açıklamalıdır."

XS
SM
MD
LG