Erişilebilirlik

Babacan Girişimlerini Sürdürüyor


Dışişleri Bakanı ve Başmüzakareci Ali Babacan, Türkiye'nin Ekim ayında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmesine destek arayışları çerçevesinde New York'ta görüşmeler yapıyor. Babacan, Latin Amerika, Karayipler ve az gelişmiş ülkelerin BM Daimi temsilcileri ve Genel Kurul Başkanı Sırjan Kerim ile görüştü. BM Genel Kurulunun Makedon asıllı başkanı Sırjan Kerim Türkiye'nin Güvenlik Konseyi geçici üyeliği konusunda "Benim şu andaki görevim bu konuda tarafsız kalmamı gerektiriyor. Üç aday ülke var bunlar Avusturya, İzlanda ve Türkiye. Aday ülkelere eşit davranmak zorundayım" dedi. Kerim Türkiye'nin Ortadoğu ve Balkanlarda, barışın sağlanması ve korunması konularında önemli çabaları olduğunu dile getirdi.

Ali Babacan da, "Destek oldukça iyi görünüyor, ancak her seçimde olduğu gibi bu seçimde de sonuna kadar iyi çalışmak gerekiyor, biz çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yaptığım bütün görüşmelerde bunu gündeme getiriyorum. Son üç ay içinde yaklaşık 130 ülkenin dışişleri bakanıyla görüştüm ve hep bu konuyu gündeme getirdim" diye konuştu. Babacan BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğinin Türkiye'nin güvenilirliğini arttıracağını savundu. Dışişleri Bakanı, Güvenlik Konseyi için Ekim ayında yapılacak seçimlerden önce Daimi Temsilcilerle biraraya gelmek istediklerini belirterek; "Mümkün olduğunca daha fazla ülkenin desteğini almak için geldik. Ülkelerle guruplar halinde görüşme yapıyoruz; Latin Amerika ve Karaib gurubu ile başladık; arkasından az gelişmiş ülkeler gurubuyla buluştuk. Genel Kurul Başkanı Sirjan Kerim ile bir araya geldik. Afrika Birliği ve İslam Konferansı Örgütü'ne üye olan ülke temsilcileri ve Genel Sekreter BanKi-Moon’la da temaslarımız var" dedi. Türkiye'nin en son 47 yıl önce Güvenlik Konseyi'nde görev aldığını hatırlatan Babacan, ''Her seçimde olduğu gibi bu seçimde de son ana kadar çalışmak, gayret göstermek gerekiyor" şeklinde konuştu. Türkiye'nin hem bölgesinde, hem de daha geniş bir coğrafyada güvenlik ve istikrar için çalıştığını vurgulayan Babacan, "Ülkemizin bu rolü dünyanın her tarafından fark ediliyor. Güvenlik Konseyi'ne ciddi katkıda bulunacağımıza inanıyorum. Bir çok ülkenin aynı görüşte olduğunu söyleyebilirim.

Çalışmalarımız son güne kadar devam edecek. Güvenlik Konseyi'ne üyeliğimiz, dünya barışına katkı sağlayacak" dedi. Ali Babacan'ın New York'taki Türkevi'nde, Daimi Temsilciler onuruna verdiği resepsiyona 118 ülkenin büyükelçisi katıldı. BM’de 192 ülke temsil ediliyor. Babacan ile Türkevindeki resepsiyonda bir süre konuşan Amerika'nın BM Daimi Temsilcisi Zalmay Halilzad da gazetecilere, ''Kendisini ve hükümetini, Türkiye'nin bazı girişimleri konusunda kutladım.

Başbakan'ın Irak ziyareti de bunun içinde. Bağdat'taki dostlarımdan bu ziyaretin çok güzel ve önemli olduğu mesajları aldım. Bazı bölgesel sorunlar üzerine de konuştuk" açıklamasını yaptı.

2009 - 2010 dönemi BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği için boşalacak iki koltuk için üç ülke yarışıyor. Türkiye'nin, Güvenlik Konseyi geçici üyeliği için rakipleri İzlanda ve Avusturya. Ekim ayı ortalarında BM'ye üye 192 ülkenin daimi temsilcilerinin kapalı oylarıyla seçilecek olan yeni 2 üyenin, seçimde üye tam sayısının üçte ikisi olan 128 oy alması gerekiyor. En son 1961 yılında Güvenlik Konseyi üyeliği yapan Türkiye, seçilirse tam 47 yıl sonra geçici Güvenlik Konseyi üyeliğini yeniden üstlenmiş olacak. Türkiye daha önce 1951-52, 1954-55 ve 1961-62 yıllarında Güvenlik Konseyi üyeliği yapmıştı. Konsey’in beş daimi üyesi var. Bunlar; Çin, Fransa, Rusya, İngiltere ve Amerika. Ayrıca daimi olmayan 10 üye bulunuyor bunlar da Genel Kurul tarafından iki yıllık dönemler için seçiliyor ve iki dönem üst üste seçilmeleri mümkün olmuyor. Türkiye son aylarda Suriye ve İsrail arasında dolaylı görüşmelere ev sahipliği yapıyor, Amerika’yla İran arasında da “kolaylaştırıcı” bir rol oynadığını söylüyor. Babacan geçtiğimiz günlerde İran Dışişleri Bakanı’yla Ankara’da görüşmeler yaptı. Türkiye iki yıldır Güvenlik Konseyi üyeliği için lobi yapıyor ve Türk yetkililer bugüne kadar fazla ilişkileri olmayan Afrika ve Pasifik ülkeleriyle de temaslar sürdürüyor. Babacan, bugün temaslarını tamamlayarak bir basın toplantısı düzenledikten sonra New York’tan ayrılacak.

XS
SM
MD
LG