Erişilebilirlik

Kapatma Davası: 28 Temmuz


Anayasa Mahkemesi, Adalet ve Kalkınma Partisi hakkında açtığı kapatma davasını 28 Temmuz'da görüşmeye başlayacağını açıkladı. Davanın ilk günde sonuçlanması beklenmiyor. Yargıtay’ın 'laikliklik karşıtı eylemlerin odağı' olmakla suçladığı AKP, davanın kısa süre içinde sonuçlanmasını istiyor.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 'laiklik karşıtı eylemlerin odağı' olmakla suçlayıp, AKP'nin kapatılması istemiyle 14 Mart’ta Anayasa Mahkemesi'ne açtığı davada 'en kritik dönemece' giriliyor. Anayasa Mahkemesi, Yargıtay'ın ve AKP'nin davayla ilgili savunmalarını aldıktan sonra davayla ilgili görüşmelerin ne gün başlayacağını da kararlaştırdı. Mahkeme raportörü Alparslan Altan gazetecilere bir açıklama yaparak, mahkemenin kapatma davasını 28 Temmuz günü görüşmeye başlayacağını duyurdu. Altan, davanın ne kadar sürede sonuçlanacağına ilişkin soruyu "Görüşmelerin gidişatına bağlı. Belli değil" diye yanıtlarken, mahkeme başkanı Haşim Kılıç da, bu yönde bir açıklama yaptı. Kılıç, “Bizim için öncelik ülkemizin çıkarları” dedi ve mahkemenin kararının ‘adil ve doğru’ olacağına vurgu yaptı.

YAŞ Bağlantısı

Anayasa Mahkemesi'nin kapatma davasını, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) yeni komuta kademesinin belirleneceği Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısından önce görüşmeye başlama kararı alması da, Ankara'da siyaset kulislerinde tartışılıyor. Öyle ki; YAŞ toplantısı bu yıl 1-4 Ağustos tarihlerinde gerçekleşecek. Kanun ve kurallar gereğince YAŞ, başbakanın başkanlığında toplanıyor. Başbakanın katılamadığı durumlarda toplantıya genelkurmay başkanı başkanlık ediyor. YAŞ öncesi, AKP'yi kapatma davasından 'kapatma' kararı çıkar ve Başbakan Tayyip Erdoğan'a da siyasi yasak konulursa, hükümetin istifa etmesi bekleniyor. Hükümetin istifası durumunda, başbakan da görevini bırakmış olacak. Bu durumda, Erdoğan YAŞ'a katılmak istemezse YAŞ'a ya yerine gelecek 'vekil başbakan' gitmek durumunda kalacak, ya da YAŞ'ta başbakan olmayacak.

Bu yılki YAŞ'ta Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, iki yıldır sürdürdüğü bu görevini yaş haddi nedeniyle yeni genelkurmay başkanına bırakacak. Bu kişinin büyük olasılıkla Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ olması bekleniyor. Yine kanun ve kurallar gereği, yeni genelkurmay başkanı bakanlar kurulu kararıyla atanıyor. Yeni genelkurmay başkanının göreve başlamasını resmileştirecek kararnamenin, AKP hükümetinin istifası ihtimalinde hangi hükümet tarafından hazırlanacağı tartışma konusu. YAŞ'ta, jandarma genel komutanı da, kara kuvvetleri komutanlığına kaydırılacak. Jandarma genel komutanlığına da üçlü kararnameyle atama yapılıyor. AKP hükümetinin istifası ihtimalinde bu üçlü kararnamenin geleceğinin de 'belirsizliğe sürüklenebileceği' ihtimali üzerinde duruluyor. Tüm bu değerlendirmelere karşın, hükümet çevrelerinde Başbakan Erdoğan'ın, Orgeneral İlker Başbuğ'un genelkurmay başkanlığına atanmasını öngören bakanlar kurulu kararnamesini YAŞ'tan önce hazırlayıp, cumhurbaşkanının onayına sunma olasılığının yüksek olduğu konuşuluyor.

Gözler Mahkeme Heyetinde

AKP hakkındaki kapatma davasını, 11 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Asıl üyelerden herhangi birinin bulunmaması veya emekliye ayrılması durumunda 4 yedek üyeden en kıdemlileri heyete katılacak.Anayasa'ya göre, bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesi'nin 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekecek. Anayasa Mahkemesi Raportörü Osman Can, davayla ilgili raporunda AKP'nin kapatılması istemiyle açılan davanın reddine karar verilmesi gerektiği görüşünü savunmuştu.

"Erken Sonuç Beklentisi"

Hükümet ve AKP çevrelerinde, Anayasa Mahkemesi'nin kapatma davasıyla ilgili 'mümkün olan en kısa sürede karar çıkması' beklentisi sürüyor. Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, bu konuda son olarak kamuoyunun ve kendilerinin beklentisinin davanın 'bir an önce' sonuçlanması olduğunu dile getirmişti. Çiçek, "Neticede iktidar partisi ile ilgili bir davadır. Bunun beraberinde getirdiği birçok sorun olduğunu biz söylesek de söylemesek de zaten bilinmektedir. Bu nedenle arzu ederiz ki, bir an evvel bu iş sonuçlansın" demişti.

XS
SM
MD
LG