Erişilebilirlik

Hedef Güvenlik Konseyi Üyeliği


Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine destek aramak amacıyla temaslarda bulunmak üzere New York'a geldi.

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakareci Ali Babacan, New York'ta, Birleşmiş Milletler Genel Kurul Başkanı Srgjan Kerim ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'la görüşecek. Babacan'ın ayrıca BM'deki çeşitli coğrafi grupların temsilcileriyle de bir araya gelmesi planlanıyor. Güvenlik Konseyi'nde boşalacak olan iki koltuk için Türkiye dahil üç aday yoğun kampanya yapıyor. Öteki iki aday Avusturya ve İzlanda. Türkiye'nin şansının yüksek olduğu haber veriliyor.

New York'a hareketinden önce İstanbul Atatürk Havalimanı'nda bir açıklama yapan Babacan, Türkiye'nin 2009-2010 yıllarında Güvenlik Konseyi üyeliği yapmak istediğini söyledi. Seçim, Ekim ayında yapılacak.

Türkiye daha önce 1951-52, 1954-55 ve 1961-62 yıllarında Güvenlik Konseyi üyeliği yapmıştı. Konsey'in beş daimi üyesi var. Bunlar; Çin, Fransa, Rusya, İngiltere ve Amerika. Ayrıca daimi olmayan 10 üye bulunuyor bunlar da Genel Kurul tarafından iki yıllık dönemler için seçiliyor ve iki dönem üst üste seçilmeleri mümkün olmuyor.

Dışişleri Bakanı Babacan Genel Sekreter ve Genel Kurul Başkanına Türkiye'nin dış politikasını ve bölgede güvenlik, istikrar ve barışa katkılarını anlatacağını söyledi. Bakan, ayrıca Irak, Kıbrıs ve İran konularını da ele alacaklarını bildirdi.Türkiye son aylarda Suriye ve İsrail arasında dolaylı görüşmelere ev sahipliği yapıyor, Amerika'yla İran arasında da "kolaylaştırıcı" bir rol oynadığını söylüyor. Babacan geçtiğimiz günlerde İran Dışişleri Bakanı'yla Ankara'da görüşmeler yaptı.

Türkiye iki yıldır Güvenlik Konseyi üyeliği için lobi yapıyor ve Türk yetkililer bugüne kadar fazla ilişkileri olmayan Afrika ve Pasifik ülkeleriyle de temaslar sürdürüyor.Türkiye'nin, BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmesi durumunda BM Reform sürecine destek vererek, kuruluşun uluslararası alanda daha etkili hale gelmesi yönünde çaba harcamak istediği bildiriliyor.

BM'nin kalkınma hedefleri çerçevesinde 2015'e kadar dünyada yoksulluğun azaltılması ve yoksullukla bağlantılı sorunların çözümüne yönelik uluslararası çabalara katkıları arttırmayı da amaçlayan Türkiye'nin uluslararası siyasi krizleri çıkmadan önlemeye çalışacağı, bunun mümkün olamadığı durumlarda uyuşmazlıkların kuvvete başvurmadan barışçı yollarla çözümü için gayret etmeyi planladığı belirtiliyor. Ankara'nın ayrıca hem toplumların içinde hem ülkeler arasında yabancı düşmanlığı, ırkçılık, ayrımcılık, hoşgörüsüzlük, aşırıcılık ve şiddet gibi tehlikeli eğilimlerle mücadelede öncülük etmek, farklı kültür ve dinler arasında yeni diyalog kapıları açılmasına gayret etmek ve çevre koruma bilincinin yayılması yönünde çaba göstermek istediği bildiriliyor.

BM'de temsil edilen ülkelerin daimi temsilcilerine New York'taki Türkevi'nde bir davet vermesi beklenen Babacan'ın, 24 Temmuz'da temaslarını tamamlayarak Türkiye'ye döneceği bildirildi.

XS
SM
MD
LG