Erişilebilirlik

Seçimlerde Bir Türk: Rıfat Sivişoğlu


Amerika’da seçim kampanyası bütün hızıyla devam ederken Türk asıllı bir aday da Illinois eyaletinin DuPage ilçesi yerel meclisi için yarışıyor. Rifat Sivisoğlu’nun bu seçimleri kazanırsa birkaç yıl sonra Temsilciler Meclisi üyeliği için yarışa girmesi bekleniyor.

Amerika Türk Koalisyonu adlı sivil toplum örgütü Kongre’ye Türk asıllı bir Amerikalının seçilmesini sağlamak amacıyla yoğun bir kampanya yürütüyor. Kongre için üzerinde durulan politikacı Rifat Sivisoğlu, Illinois’da Demokrat Parti’den eyalet meclisi adayı. Washington’da bir toplantıya katılan Sivisoğlu, ekonomi profesörü ve sorumlu mali politikalar izleme vadiyle seçmenlerden oy istiyor. Peki seçilme şansı var mı?

Sivişoğlu şöyle konuştu: "Kampanya çok iyi gidiyor. Bu yıl Demokratlar için çok iyi bir sene çünkü halk Cumhuriyetçilerden, eski politikalardan bıktı, değişiklik istiyor. Ben de bu değişim rüzgarının bir parçasıyım ve şanslı olduğuna inanıyorum."

Rıfat Sivisoğlu, bir ekonomi profesörü olarak halkın günlük sıkıntılarına çözüm bulmaya öncelik vereceğini söylüyor: "Fiyatlar ve vergiler artıyor. Gelirler azalıyor. Hayat pahalılığı herkesi etkiliyor ve halk artık iktidardakiler değil, kendilerini anlayan politikacılar tarafından temsil edilmek istiyor. Ben de onları anlıyor ve yerel yönetime mali sorumluluk getirmek istiyorum."

Rıfat Sivisoğlu, Amerika’da yaşayan Türkler’in mutlaka politikaya girmesi gerektiğini söylüyor ve “seçimi Demokratlar kazanırsa Türk-Amerikan ilişkileri nasıl gider” yolundaki sorumuzu şöyle yanıtlıyor: "Bu konuda tahmin yapmak zor çünkü Amerika’da Türkiye aleyhtarı lobiler çok güçlü. Bununla başa çıkmanın en iyi yolu Türklerin politikaya girmesi, aday olması. Sadece Kongre’ye değil, yerel yönetimlere, eğitim konseylerine, kütüphane kurullarına aday olmaları. Çünkü örneğin kütüphanelerde Türk yanlısı kitapların birçoğu yasaklanmış buna karşılık, Türkiye aleyhtarı kitaplara geniş yer verilmiş durumda. Buna çare bulmak için Türklerin her yerde seslerini duyurmaları gerek, bunun için de sürece dahil olmaları şart. Karar mekanizmalarında yer almamız gerekiyor. Ancak bundan sonra Türk-Amerikan ilişkilerine katkıda bulunmamız mümkün olur."

Illinois’da eyalet meclisi adayı olan Profesör Rıfat Sivisoglu yakın bir gelecekte Amerikan Kongresine Türk asıllı bir milletvekilinin seçilmesini mümkün görüyor: "Bu elbette mümkün ama çok büyük bir kampanya açılması gerekiyor. Ben tek başımayım ve çok eleştiriliyorum ancak bu doğal. Arkamda güçlü bir destek olursa seçilebilirim. Onbinlerce kişinin desteği şart. Bu olmazsa şimdiki gibi bizimle ilgili konularda sorun yaşamaya devam ederiz."

Rifat Sivişoğlu politikanın kanında olduğunu söylüyor. Sivişoğlu’nun büyükbabası Türkiye’de iki dönem milletvekilliği ve iki dönem Devrek valiliği yapmış bir Kurtuluş Savaşı gazisi. Sivişoğlu’nun ailesinde birçok politikacı var.

XS
SM
MD
LG