Erişilebilirlik

İran'dan ABD'ye İyimser Sinyaller


İran Dışişleri Bakanı Manuşer Muttaki, nükleer programlarıyla ilgili olarak Avrupa Birliği temsilcisiyle yapacakları görüşmeye Amerika’nın da temsilci göndermesini ‘olumlu’ diye niteledi.

Amerika, Dışişleri Bakan Yardımcılarından William Burns’ün, yarın Cenevre’de İran’ın nükleer konulardaki başgörüşmecisi Said Celili ve Avrupa Birliği’nin dış politika yetkilisi Javier Solana arasında yapılacak görüşmeye gönderileceğini duyurmuştu. Ankara’da temaslarda bulunan Muttaki, bunun Washington’ın İran’ı doğrudan dinlemesine fırsat vereceğini söyledi.

Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da, üst düzey bir diplomatın görüşmelere gönderilecek olmasını, Washington’ın İran’la yaşanan soruna diplomatik çözümden yana olduğunu gösterdiğini söyledi.

Burns’un görüşmelere katılması Amerika’nın dış politikasında önemli bir değişikliğe işaret ediyor. Bush yönetimi bu zamana kadar İran uranyum zenginleştirmeye son vermeden, nükleer konularda bu ülkeyle doğrudan görüşme yapmayı reddediyordu.

Bu arada Muttaki, Ankara’da Dışişleri Bakanı Ali Babacan’la ortak bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısından ayrıntıları Hilal Köylü canlı yayında aktardı.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG