Erişilebilirlik

Pakistan Sınır Güvenliğini Arttırmalı


Amerika Savunma Bakanlığı, Pakistan’a, Afgan sınırında güvenliği arttırması çağrısında bulundu.

Savunma Bakanı Robert Gates ve Genel Kurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen dün gazetecilere konuyla ilgili olarak açıklama yaptılar.

Mullen, İslamabad’ı ziyareti sırasında Pakistanlı liderlere, iyi denetlenmeyen sınırın Afganistan’da direnişçilerin saldırılarını arttırmalarına neden olduğunu belirttiğini söyledi.

Savunma Bakanı Gates de, sınırın Afgan tarafına bir saldırı için asker yığıldığına ilişkin basında çıkan haberleri yalanladı.

Bu arada, Afganistan’daki NATO kuvvetleri, Pakistan’da üslenen militan hedeflerine saldırdı.

NATO tarafından yapılan açıklamada militanların sınırdan Afganistan içine çok sayıda roket attıkları belirtildi. NATO kuvvetleri, roketlerin atıldığı yeri belirledikten sonra buna top ve helikopter ateşiyle karşılık verdi. Açıklamada saldırının Pakistan ordusu ile işbirliği içinde düzenlendiği de vurgulandı.

Öte yandan Pakistan askeri sözcüsü Tümgeneral Athar Abbas, NATO’nun Afgan sınırına yığınak yaptığı haberleriyle ilgili olarak yabancı kuvvetlerin Pakistan topraklarında operasyon düzenlemesine izin vermeyeceklerini açıkladı. Ancak General Abbas, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada NATO kuvvetlerinin sınırın Afganistan tarafında güvenlik noktaları kurmasına itiraz etmeyeceklerini vurguladı.

Bu arada, Afganistan’ın doğusunda geçen pazar günü 9 Amerikan askerin öldürüldüğü üssün boşaltılmasına rağmen NATO kuvvetleri bölgede devriye görevini sürdürdüğünü açıkladı.

NATO, Nuristan ve Kunar illerinin sınırındaki Wanat köyünde yeni kurulan üssün boşaltıldığını ancak Afgan ve koalisyon güçlerinin hala bölgede bulunduğunu bildirdi.

Üsse girmeyi başaran Taleban militanları, kısa bir süre köyü de ele geçirmiş ancak daha sonra püskürtülmüştü.

Öte yandan, Amerika’nın liderliğindeki Koalisyon’dan yapılan açıklamada Afganistan’ın batısındaki bir hava saldırısında 8 sivilin öldüğü kaydedildi.

Yerel yetkililer Ferah ilinin Bakva bölgesindeki saldırıda dördü kadın, beşi çocuk 9 kişinin öldüğünü söylüyor.

XS
SM
MD
LG