Erişilebilirlik

Wexler'ın Yeni Kitabı


Demokrat Parti Florida Milletvekili Robert Wexler, Bush döneminde Türk-Amerikan ilişkilerinin zarar gördüğünü, durumun Barack Obama seçimi kazanırsa düzeleceğini söyledi. Robert Wexler, bu görüşlerini yeni çıkan kitabının tanımı için Washington’da düzenlenen toplantıda yaptı.

Robert Wexler, “Ateş Püsküren Liberal:Kongre’de Mücadeleyi ve Ayakta Kalmayı Nasıl Öğrendim” adlı kitabını Türkler ve Amerikalılardan oluşan bir gruba tanıttı.

Wexler, David Fisher’la birlikte yazdığı ve Kongre’de konumunu sağlamlaştırmasının öyküsünü anlattığı kitapta Türk-Amerikan ilişkilerine de değiniyor.

İmza gecesinde Wexler, Kongre’ye ilk seçildiği günden başlayarak Türk-Amerikan ilişkilerinin gelişmesine önem verdiğini belirtti ve Bush yönetiminin Irak savaşının başında tezkere olayında Türkiye’ye karşı izlediği olumsuz tutumu değiştirmesinde ve PKK’yla mücadelede işbirliğine girmesinde rol oynamaktan mutluluk duyduğunu anlattı. Wexler kitabında, Irak Savaşı öncesinde Amerika Savunma Bakan yardımcılarından Paul Wolfowitz'in Türkiye'ye, "ya bizdensiniz ya da bize karşı" diyerek Türkiye'ye ultimatom verdiğini yazıyor.

Demokrat Parti'nin başkan adaylığını garantileyen Barack Obama'nın bazı açıklamalarının Türkiye’de yarattığı tedirginliği gidermek istercesine, Obama Başkan olduğu takdirde ilk hedefinin Irak'tan güvenli bir şekilde asker çekmek olacağını söyledi. Wexler, bunun için de Obama'nın Türkiye’yle işbirliğine ihtiyacı olacağını belirtti. Temsilciler Meclisi'ndeki Türk Dostluk Grubunun kurucusu ve eş başkanı olan Wexler, Irak Savaşı'nın başında Bush yönetiminin, kötü bir politika izleyerek Türkiye'den tepki topladığını ve Türk-Amerikan ilişkilerine zarar verdiğini savundu. Wexler, Obama döneminde bunun değişeceğini ve Türk-Amerikan ilişkilerinin olumlu yönde ilerleyeceğini söyledi. Robert Wexler, Obama döneminin, Türk-Amerikan ilişkilerinde çok olumlu bir dönem olacağına inandığını anlattı.

Wexler, yakın bir gelecekte Amerika’da yaşayan Türkler’in de Musevi lobisi gibi çok iyi örgütleneceğine olan inancını da dile getirdi ve son yıllarda Türkler’in politikaya ilgi ve desteğinin olağanüstü arttığını söyledi.

Türkiye’deki son gelişmelerle ilgili bir soru üzerine Robert Wexler, Türk demokrasisinin güçlü olduğunu ve çözümü bulacağını belirtti. Wexler, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği yolunda sağladığı ilerlemenin aksamasını istemediğini de kaydetti.

Altı dönemdir milletvekili üyesi olan Robert Wexler, Temsilciler Meclisi Dışişleri, Adalet ve Mali Hizmetler Komisyonlarının üyesi. Robert Wexler’ın “Ateş Püsküren Liberal” adlı kitabı eleştirmenlerden iyi not aldı. Amerika Türk Koalisyonu, Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi ve Amerika Atatürk Derneği’nin düzenlediği imza gecesine katılım yüksek oldu.

XS
SM
MD
LG