Erişilebilirlik

İsrail Hizbullah Raporundan Hoşnut Değil


İsrail Başbakanı Ehud Olmert Hizbullah’ın kayıp İsrail askeri pilotunun akıbetiyle ilgili olarak yaptığı açıklamayı kesinlikle tatmin edici bulmadıklarını bildirdi.

Lübnan'daki Hizbullah örgütü İsrail-Hizbullah tutuklu değişiminin parçası olarak İsrail askeriyle ilgili bir rapor sundu.

Olmert’in bir yardımcısı İsrail başbakanının konuyu dün Genel Sekreter Ban Ki-moon’la Paris’te yaptığı görüşmede gündeme getirdiğini ve şikayette bulunduğunu kaydetti. İsrail, Hizbullah’ın raporunda kayıp pilot Ron Arad’ın akıbetinin açıkça belirtilmediğini savunuyor.

Hizbullah raporunda İsrail’li pilotun öldüğüne inandıklarını belirtiyor. Militan örgüt pilotu 1986 yılında uçağı Lübnan’da düştükten sonra ele geçirmişti. İsrail Hizbullah’tan raporunu daha netleştirmesini talep etti. Rapor İsrail Bakanlar kurulunu tatmin ederse tutuklu değişimi yarın mümkün olacak.

Bu arada İsrail Hizbullah ile yapacağı takas öncesi 4 Lübnanlı tutukluyu bir başka cezaevine sevkettiğini açıkladı. Tutuklular 1979 yılında üç İsrailliyi öldürmekten ömür boyu hapse mahkum Samir Kantar ‘ın tutulduğu Hadarim cezaevine götürüldü.

Lübnanlı tutuklular plana göre, yarın Hizbullah’ın elindeki iki İsrail askerine karşılık ülkelerine iade edilecek. Hizbullah İsrailli askerleri 2006 yılında İsrail -Lübnan sınırında kaçırmıştı. Olay iki ülke arasında bir ay süren savaşa yol açmıştı. İsrailli yetkililer, iki askerin öldüğü kanısında.

İsrail ve Lübnan arasındaki tutuklu takası anlaşması geçen ay yapılmıştı.

XS
SM
MD
LG