Erişilebilirlik

Latin Amerikalılar Kilit Seçmen Kitlesi Oldu


Cumhuriyetçi Parti başkan adayı senatör John McCain göçmenlik sisteminde reform yapmak üzere verdiği sözü tutmadığı iddialarını yalanladı.

San Diego kentinde, Latin Amerika asıllıları temsil eden bir örgütte bir konuşma yapan McCain adil, pratik ve geniş kapsamlı bir göçmenlik reformuna vereceği desteği yineledi.

Demokrat Parti başkan adayı Senatör Barack Obama ise Cincinnati kentinde siyahları temsil eden bir örgütte konuşma yaptı. Obama, Amerika’daki ekonomik eşitsizliği eleştirdi ve Amerikalı siyahların kendi toplumları ve ailelerinin durumunu iyileştirmek için daha fazla çalışması gerektiğini söyledi.

Amerikan başkan adayları bir süre önce Latin Amerika asıllıların başkent Washington’daki en büyük lobi kuruluşlarından birine de konuştu. Cumhuriyetçi Partili aday John McCain ve Demokrat aday Barack Obama, Birleşik Latin Amerika Asıllı Vatandaşlar Birliği’nde yaptıkları konuşmalarında en hassas konuya, yani göçmenlik konusuna değindi. Bu etnik gruba, Kasım ayındaki başkanlık seçiminde kilit oy potansiyeli olarak bakılıyor.

Latin kökenli Amerikan vatandaşlarının desteğini arayan Senatör John McCain, göçmenler zarar görmeden Amerika’nın sınırlarının korunabileceğini söyledi. McCain, “Çoğu Amerikalı, iyi niyetle de olsa, sınırlarımızı güvence altına almamız gerektiğini söylediğimizde bizi ciddiye almamıştı. O yüzden başarılı olamadık. Ancak bu kez onlara, vatandaşlarının ve yasal göçmenlerinin hakkı çiğnenmeden Amerika’nın sınırlarını koruyabileceğimizi göstermeliyiz.” diye konuştu.

Hem McCain, hem de Demokrat rakibi Obama, geçen yıl Meksika sınırına BİN 100 kilometre uzunluğunda tel örgü çekilmesini öngören yasa için evet oyu vermişti.

Ancak çok sayıda Cumhuriyetçi, bu yasanın daha geniş kapsamlı bir göçmen yasasına engel olmasından dolayı McCain’i eleştirdi. Zaten yasa tasarısı, kaçak yabancılara af getirdiği iddia edilerek reddedildi.

Aynı lobi kuruluşunda konuşma yapan Senatör Barack Obama, kaçak yabancıları vatandaşlığa taşıyacak öneriler sundu. Obama, “Elbette Amerika’ya kaçak girerek yasaları ihlal ettiler. Bunun için para cezası ödemeliler. Ayrıca İngilizce öğrenmeli, ve göçmenlik için yeniden sıraya girmeliler. Bu sırada sabırla bekleyenlerin hakkını ihlal ederek vatandaş olamazlar. Yine de onları da vatandaşlık hakkından mahrum edemeyiz," dedi.

Başkan Bush, 2004 yılında kendisini ikinci kez başkanlığa taşıyan seçimlerde her 10 Latin Amerika kökenliden dördünün oyunu almıştı.

2006 ara seçimlerinde Kongre’deki Cumhuriyetçi üyeler Latin Amerika kökenlilerin yüzde 30’unun oyunu kazandı. Yine de Hem Senato, hem de Temsilciler Meclisi’nde çoğunluk Demokratlar’a geçti.

Latin Amerika kökenlilerin haklarını savunan bir başka lobi kuruluşundan Cecelia Munoz, “Biz en hızlı gelişen seçmen kitlesiyiz. Üstelik seçmen kitlesi içinde daha eğitimliyiz. Temel konulara ya da adayın durumuna göre iki partiye de oy verebiliyoruz. Çoğu eyalette önemli seçmen kitlemiz var. Tüm bu göstergeler, önümüzdeki başkanlık seçimlerine rekor düzeyde katılımcı sağlayacağımızı gösteriyor,” diye konuşuyor.

Aynı etnik gruba üye politikacı ve bürokratları temsil eden bir başka lobi kuruluşundan William Ramos’a göre, 2006 yılındaki araseçimlerden de anlaşıldığı üzere göçmenlik, bu kesimin ilgi duyduğu sorunlardan yalnızca biri. Ramos da, "Latin Amerikalılar için önemli sorunların, tüm Amerika genelinde de önemli olduğunu gördük. Örneğin eğitim ilk ana sorunken, işsizlik, ekonomi, ev sahibi olma ve Irak savaşı başta gelen diğer temel sorunlar oldu," diyor.

McCain de lobi kurulundaki konuşmasında eğitim sorununa dikkati çekti. Cumhuriyetçi aday, “Araştırmalara göre Latin Amerika kökenliler ve siyahların yarısı liseden mezun olamıyor. Çok sayıda Amerikalı lise öğrencisinin matematik ve fen bilimlerindeki notları, diğer kalkınmış ülkelerinkine göre neredeyse en alt düzeyde. Çok sayıda anne-baba da çocuklarının kendi yakaladığı fırsatları yakalayamayacağı kaygısı duyuyor. Bu durumu kabullenemeyiz,” diye konuştu.

Obama da eğitim konusuna değinirken, Bush yönetimini eleştirmekten kaçınmadı. Demokrat aday, “Amerikan halkı ilkokuldan önce çocuklarının eğitimine yatırım yapmamızı, başarı grafiğini yükseltmemizi, daha okula başlamadan onları hazırlamamızı istiyor. Bush yönetiminin mevcut eğitim politikasını bırakıp, okullara yeni öğretmenler almamız ve yüksek öğrenimin maliyetini düşürmemiz gerekiyor,” dedi.

Bir süre önce Latin Amerika kökenli seçmenler arasında yapılan bir araştırma, bu azınlık içinde Obama’nın McCain’den üç kat daha fazla destek aldığına işaret ediyor.

XS
SM
MD
LG