Erişilebilirlik

ABD'de Yabancı Öğrenci Sayısı Artıyor


Yabancı öğrencileri Amerika’daki üniversitelere çekmek amacıyla başlatılan kampanya başarılı oldu. Yetkililer başvuruların ve kabul edilen öğrenci sayısının arttığına dikkat çekiyor ve bunun, kampanyanın başarısını kanıtladığını söylüyor.

Amerika Ticaret Bakanlığı’na göre eğitim sektörü 2006 yılında Amerikan ekonomisine 14,5 milyar Dolar kazandırdı. Amerika Dış Ticaret Müsteşarı’nın eski Baş Danışmanı Alexander Feldman da bunu doğruluyor. Feldman’a göre eğitim Amerika’nın hizmet sektöründeki en büyük ve en önemli gelir kaynağı. Yüksek öğrenim sektörü Amerika’da o kadar büyük ve önemli ki, 11 Eylül terör saldırılarından sonra yabancı öğrenci başvurularındaki azalma yetkilileri çok kaygılandırdı. Alexander Feldman yabancı öğrenciler için Amerika’yı yeniden cazip hale getirmeyi amaçlayan medya kampanyasının hazırlanmasını sağladı. Amerikan üniversiteleri kampanyaya mali destek verdi. Televizyon ve Internet’te yürütülen kampanya, Amerika’daki yabancı öğrencileri konu aldı. Feldman, “Amerika’da eğitim gören yabancıların, buraya gelmeyi düşünen öğrenciler için en güvenilir bilgi kaynağı olduğuna karar verdik,” diyor ve ekliyor: “Burada okuyan yabancı öğrenciler, gelmeyi düşünenlerle aynı kültürel bağları paylaşabiliyor, aynı zorlukları aşıp başarıya ulaştıklarını göstererek onlara cesaret verebiliyor.”

Kampanya Hindistan ve Çin’deki öğrenciler için hazırlanmış. Amerika’ya en çok yabancı öğrenci gönderen iki ülke, Hindistan ve Çin. Amaç öğrencilerin Washington’daki Georgetown Üniversitesi öğrencisi Zhang Fuyang gibi bir Amerikan üniversitesini seçmelerini sağlamak. Çin’in güneydoğusundan gelen Zhang şöyle konuşuyor: “Çin’deki yüksek öğrenim sistemi, sizi, daha üniversiteye girmeden hangi dalda uzmanlaşacağınıza karar vermeye zorluyor. O yaşta hangi konularla ilgilendiğinizi bilemezsiniz. Amerika’daki üniversitelerdeyse farklı dalları deneyip, kendinize en uygun olanı seçebiliyorsunuz. Böylece en çok ilgi duyduğunuz dalda uzmanlaşmanız mümkün oluyor.”

Yabancı öğrenci sayısını arttırmaya yönelik kampanya, meyvelerini vermeye başladı. Uluslararası Eğitim Enstitüsü’nün verileri, Amerika’daki yabancı öğrenci sayısının arttığını gösteriyor. Enstitü Başkanı Allan Goodman ekip çalışmasının önemini vurguluyor. 11 Eylül’den sonra yabancı öğrenci sayısındaki azalmanın kaygı yarattığını belirten Goodman, “Gerek hükümet, gerekse devlet üniversiteleri ve özel üniversitelerin yöneticileri üzerlerine düşen görevi yaptılar ve yabancı öğrenci sayısı tekrar artmaya başladı,” diyor. Amerikan hükümetinin yabancı öğrencileri cezbetme çabası, ekonomik amaçlı olmanın ötesinde aynı zamanda etkili bir diplomasi taktiği olarak algılanıyor.

XS
SM
MD
LG