Erişilebilirlik

Obama'nın Konuşması Almanya'yı Böldü


Demokrat Parti'nin başkan adayı Barack Obama İsrail, Afganistan, Ürdün, Fransa, İngiltere ve Almanya'yı kapsayan bir Ortadoğu ve Avrupa turuna çıkacağını duyurdu. Obama’nın, 24 Temmuz’da Berlin’e yapması beklenen ziyareti sırasında tarihi Brandenburg Kapısı’nın önünde konuşmak istemesi ise Alman siyasetini böldü.

Barack Obama’nın Berlin ziyareti daha gerçekleşmeden hükümetdeki koalisyon ortakları arasında gerginliğe yol açtı. Bunun nedeni ise, Obama’nın Ortadoğu ve Avrupa gezisi kapsamında halka açık tek konuşmasını Berlin'in dünyaca ünlü Brandenburg Kapısında yapmak istemesi oldu. Obama’nın bu yöndeki talebini eleştiren Başbakan Angela Merkel, söz konusu konuşmanın Amerikan seçim kampanyasının Almanya’nın ortasında sürdürülmesi anlamına geldiğini öne sürerek buna karşı tavır aldı.

Birlik Partileri’ne yakın köşe yazarları da ‘siyasi adayların değil, sadece seçilmiş yabancı liderlerin Berlin’in simgesi önünde konuşma yapabileceğini vurgulayan yorumlar yazdı. Obama’ya destek veren Sosyaldemokrat Parti SPD’li Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ise, Obama’nın konuşma talebini Alman-Amerikan dostluğunun bir ifadesi olarak tanımladı. Ev sahibi durumunda olan gene SPD’li Berlin Belediye Başkanı Klaus Wowereit’da söz konusu konuşmanın Brandenburg Kapısı önünde yapılmasının Alman halkını onurlandıracağını ifade etti. Ancak sonuçta Merkel’in dediği oldu, Brandenburg Kapısı önündeki konuşma iptal edildi. Obama’nın Brandenburg kapısı yerine, kentin bir başka ünlü alanı olan Gendarmenmarkt’da yada Berlin’in duvarla ayrı olduğu dönemim sınır geçiş kapısı CheckPoint Charlie’de konuşma yapabileceği, seçim ekibinden yetkililerin bu hafta başında Berlin’e gelerek en uygun alternatif yeri tespit edecekleri haber veriliyor.

Dün uzlaşı sinyali veren Obama, konuşmanın yerinin değil, içeriğinin önemli olduğunu bildirdi. SPD Göçmenler sözcüsü Ahmet İyidirli, Merkel’in Obama’nın konuşmasına bu kadar sert karşı çıkmasının siyasi nedenleri olduğu görüşünde. Berlinli Türkler ise Obama’nın ziyaretinin ve Amerika-Avrupa ilişkilerini konu alacak konuşmasının kendileri ve kent için faydalı olacağını düşüyorlar.

Berlin geçmişte iki Amerikan Başkanın tarihe geçen konuşmalarına sahne oldu. John F. Kennedy, 1963’de Sovyetler Birliği’ne karşı, Almanca olarak söylediği ‘Ben de Berlinliyim’ sözüyle tarihe geçmişti. Dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan’ın ise 1987’de Brandenburg Kapısında yaptığı ‘Bu duvarları yıkın’ çağrısı, soğuk savaşın bitişinin sembolü haline gelmişti.

XS
SM
MD
LG