Erişilebilirlik

Avrupa Akdeniz Zirvesi Başladı


Avrupa Akdeniz zirvesi için 40’dan fazla ülkenin lideri Paris’te biraraya geldi.

Zirvede Orta Doğu barış çabalarının canlandırılması, iklim değişikliği, enerji, göçmenler ve tatlı su kaynaklarının kullanımı gibi konuların ağırlıklı olarak ele alınması bekleniyor.

Zirveye, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek evsahipliği yapıyor.

Babacan-Kouchner Görüşmesi

Bu arada, Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecine ilişkin en olumsuz tavrı takınan Fransa, AB dönem başkanı olduktan sonra Türkiye ile diyaloga girerek daha yapıcı bir tutum almaya başladı. Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner ile Paris’te bugün düzenlenecek Akdeniz için Birlik Konferansı öncesinde bir araya geldi. İki bakanın görüşmenin önemli bölümünü çevirmen bile almaksızın baş başa İngilizce olarak görüşmesi “AKP’nin kapatılmasına ilişkin AB’nin nasıl bir tavır alması gerektiği konuşuldu yorumlarına yol açtı.

Yaklaşık bir saat süren toplantının ardından açıklama yapan iki bakan, tartışılan pekçok konu üzerinde uzlaşmaya vardıklarını duyurdular. Kouchner, “Türkiye’nin Akdeniz Birliği’ne katılması çok iyi bir karar. “Türk dostlarımızın katılmasından çok mutluyum. Bunun çok iyi bir karar olduğunu düşünüyorum„ dedi. Babacan ile Akdeniz için Birlik Konferansı sonuç belgesini de görüştüklerini belirten Kouchner, “ Türkiye’nin AB adaylığı konusunu görüştük. Bizim dönemimizde açılacak başlıkları ele aldık. Türkiye ile dönem başkanlığımızda bir kaç başlık daha açılacaktır“ dedi.

Türkiye, Akdeniz için Birlik’in AB üyelik taleplerine alternatif oluşturmayacağı konusunda Fransa’dan güvence istedi. Bunun üzerine sonuç bildirgesine konuya ilişkin bir cümle eklenmesinin kararlaştırıldığı öğrenildi. Bu arada bildiride, Türkiye’nin “tam üyelik müzakeresi" yürüttüğü de vurgulandı.

İkili görüşmede PKK’nın oluşturduğu sorunları da konuştuklarını belirten Fransız bakan, “Çözülmesi zor olan tüm konuları ele aldık" dedi. Bir soru üzerine İsrail ve Suriye’nin de davetli olduğunu belirten Fransa diplomasisinin şefi, Türkiye'nin Ortadoğu barış sürecinde oynadığı rolü memnuniyetle karşıladıklarını bunun Türk demokrasisinin başarısı olduğunun altını çizdi.

Çevirmen Bile Alınmayan Gizlilik

Fransız Dışişleri yetkililerinden edinilen bilgilere göre, iki bakan görüşmenin uzunca bir bölümünü başa baş ve çevirmen dahi kabul etmeden gerçekleştirdiler. Daha önce “AKP’nin kapatılması Türkiye’nin iç işidir ancak Türk hükümetinden kapatmaya ilişkin bir tavır almamız konusunda bir başvuru olursa konuyu değerlendirebiliriz“ diyen Kouchner ile Babacan’ın bu konuyu da görüşmeleri bekleniyordu. Fransız diplomatlar, konunun iki liderin baş başa görüştüğü uzun bölümde ele alındığını belirtiyorlar. Diplomatlar, konunun asıl bugün bir araya gelecek Sarkoz-Erdoğan zirvesinde daha detaylı olarak ele alınabileceğinin de altını çiziyorlar.

Fransa’dan PKK Talebi

Öte yandan edinilen bilgilere göre, Bakan Babacan, Fransa’dan halen gözaltında bulunan PKK’lıların iade edilmesi talebinde bulundu. Daha önce gürültülü bir PKK operasyonu yaparak aralarında Rıza Altun ve Nedim Sever gibi örgütün en üst düzey yöneticilerini göz altına alındıktan sonra "adli gözetim“ şartıyla serbest bırakılmıştı. Bu arada Rıza Altun, Kuzey Irak’a kaçarken, Fransa örgütün Avrupa’daki kasası olarak bilinen Nedim Seven, adli denetim şartlarını yerine getirmediğ iiçin geçtiğimiz hafta yeniden göz altına alınmıştı. Şimdi yakalanan PKK üyelerinin Türkiye’ye iadesini isteyen Babacan, Alman turistlerin PKK tarafından kaçırılmasını gündeme getirerek, Fransa’dan bu konuda yakın işbirliği istedi. Bakan Kouchner de PKK konusunda Türkiye’nin sürdürdüğü mücadeleye destek vereceklerini belirtti.

Akdeniz için Birlik zirvesinde Türkiye’yi Başbakan Tayyip Erdoğan temsil edecek. Konferansa katılmak üzere İstanbul’dan Paris’e hareket etmeden önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Akdeniz Birliği’nin Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğine alternatif olmayacağına inançlarının tam olduğunu belirtti. Erdoğan, “Türkiye Akdeniz'e komşu ülkeler arasında birlik oluşturulması konusunda hertürlü desteği verecektir” dedi.

XS
SM
MD
LG