Erişilebilirlik

NASA Yetkilisinden Küresel Isınma Uyarısı


NASA’nın Goddard Uzay Araştırmaları Enstitüsü Başkanı James Hansen 20 yıl önce Kongre’deki milletvekillerini sera gazları ve küresel ısınmanın zararları konusunda uyarmıştı. Hansen geçtiğimiz günlerde Washinton Basın Klübü’nde onuruna düzenlenen toplantıda da aynı mesajı tekrarladı.

James Hansen iklim değişikliği ve küresel ısınmanın tehlikeleri konusunda kamuoyunu uyaran ilk bilimadamlarından. Hansen uyarıyı Senatör Tim Wirth tarafından yönetilen Kongre oturumunda yapmıştı. Senatör Wirth bu kez Basın Klübü'ndeki törenin açılış konuşmasında Hansen için şunları söyledi: “James Hansen 1988 yılında bilim dünyasının önüne çıkıp yerkürenin ısısının yükselmesinden insanoğlunun sorumlu olduğunu söyledi. Bu, çok cesur bir çıkıştı, tek başınaydı ve bugüne kadar da bu konuda liderlik rolünü sürdürdü.”

Hansen da konuşmasında atmosferdeki sera gazları açısından tehlikeli seviyenin çoktan geçildiğini belirtti. James Hansen şöyle konuştu: “Dünya için son derece kritik bir noktadayız. İklim sistemlerinin bundan etkilenmesi an meselesi. Önlem alınmaz ve kritik nokta geçilirse, büyük değişiklikler meydana gelebilir ve sistem tamamen kontrolümüzden çıkar.” Ancak bazıları küresel ısınmayla ilgili uyarılara aldırmıyor ve kritik noktaya gelinmediğini savunuyor. Enerji şirketlerini temsil eden avukat Steve Segal bunlardan biri. Segal iklim değişikliğiyle ilgilenenlerin çoğunun oldukça iyimser olduğunu söylüyor ve “İklim değişikliğini tersine çevirebilecek ya da küresel ısınmaya uyumu olanaklı kılacak teknolojiler bulunduğuna inanıyorlar,” diyor

James Hansen ise kendisi gibi düşünen iklimbilimcilerle birlikte, insanoğlu önlem almazsa, şiddetli kasırgaların artacağı, bitki ve hayvanların neslinin tükeneceği, buzulların eriyip deniz seviyesinin yükseleceği uyarısında bulunuyor. Hansen, “Kırılma noktalarından birine ulaştık bile. Kutup Denizi’ndeki buzlar yazın tamamen eriyecek, çünkü yerkürenin enerji dengesi tamamen bozuldu,” diyor. Hansen önümüzdeki 5 ila 10 yıl içinde her yaz Kutup Denizi’nin eriyeceğini, bu durumun fosil yakıtların kullanımının azaltılmasıyla tersine çevrilebileceğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG